Ekonomik krizin asıl sebepleriyle değil, olası toplumsal etkileriyle mücadele eden ve göstermelik işlerle “krizle mücadele” imajı yaratmaya çalışan iktidar, son olarak yüzde 31 seviyesine varan dramatik gıda enflasyonunun 31 Mart seçimlerine etkisini yumuşatabilmek adına tanzim satış noktaları kurmuş ve zararına satış yaparak durumu kurtarmaya kalkmıştı.
Ankara ve İstanbul’da iktidarın yönettiği belediyelerce kurulan tanzim satış noktaları, iktidarın neo-liberal politikaları sonucu üretimin düşmesi, maliyetin artması ve ithalata yönelime neden olan tabloyu değiştirmeden bir süreliğine nispeten ucuz ürün satarak yerel seçimlere dek süreci yumuşatmaya çalışıyor. Yani sorunu çözmeyi değil, yerel seçimlere kadar etkilerini ertelemeyi hedefliyor.
Bu doğrultuda satış noktaları kuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dün 34 ilçede 50 noktada başlayan tanzim satışlarla ilgili bir açıklama yaparak 2 günde 297.7 ton sebze satıldığını belirtti.
Satış noktalarında domates 3, patlıcan 4.5, salatalık 4, çarliston biber 6, sivri biber 6, soğan 2, patates 2 ve ıspanak 4 liradan satıldı.
Barış Yarkadaş: İstanbul’da iki günde 400 bin TL zarar edildi, zararı kim karşılayacak?
Eski CHP’li vekil ve gazeteci Barış Yarkadaş ise bu durumun İBB’yi zarara soktuğunu açıkladı.
Twitter hesabından yayınladığı mesajlarla tanzim satış noktaları hakkında bilgi veren Yarkadaş, şu mesajları paylaştı:
“Az önce Mersin Aydıncık Hali’ni aradım. İBB Tanzim Satış Çadırı için iki TIR salata sarılmış. Toplam 40 ton salata şu an İstanbul yolunda… İBB, salatanın kilosunu Aydıncık Hali’nden 4 TL’ye satın almış. Buna 50 kuruş da nakliye masrafı biniyor. Salata böylece 4.5 TL oluyor. Bu 360 ton sebze meyvenin İstanbul’a geldiğini gösteriyor. Demek ki; İBB dün her ürünün kilosunu ortalama 50 kuruş zararla sattı. 360 ton sebze meyvenin kilo başına 50 kuruş zararla satılması ortaya çok ciddi bir maliyet çıkarıyor. Bu zararı kim nasıl ve nereden karşılayacak?”