Bizimle iletişime geçin

Güncel

Soma’da 301 madencinin ölümüne tahliye, ‘Çocuklar ölmesin’e hapis

“Çocuklar ölmesin” dediği için 15 ay hapis cezasına çarptırılan öğretmen Ayşe Çelik, 18 aylık kızını geride bırakarak hapishaneye girerken, Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği maden işletmesinin sahibi Can Gürkan, aldığı 15 yıl hapis cezasına rağmen tahliye edildi

Siyasetçilerden gazetecilere, öğrencilerden işçi ve emekçilere binlerce insanın olmadık suçlamalarla hapishaneleri doldurulduğu Türkiye’de dün, hukukun nasıl “güçlü”den yana olduğunu gösteren çarpıcı iki örnek yaşandı. 

Bunlardan ilki, “Çocuklar ölmesin” dediği için Öğretmen Ayşe Çelik’in hapishaneye girmesi oldu. Kürt sorununa dair çözüm sürecine son verilip, Çöktürme Planı’nın devreye konulduğu 2016 yılında telefonla katıldığı Beyaz Show adlı televizyon programında “Çocuklar ölmesin” dediği için hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan Ayşe öğretmen, 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Kızını bırakıp hapishaneye girdi

Verilen bu cezanın kesinleşmiş üzerine Nisan 2018’de bebeği ile hapishaneye giren Ayşe Öğretmen kızının küçük olması nedeniyle iki hafta sonra tahliye edilip, aradan geçen zamanda cezasının infazı üç kez ertelendi. Ancak Ayşe öğretmen hapishane koşullarının ona uygun olmaması nedeniyle bebeğini annesine bırakıp, Diyarbakır E Tipi Hapishanesi’ne teslim oldu. 

Ayşe öğretmen için kampanya

Hapishaneye giren Ayşe öğretmen için change.org’ta imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde ise, “Ayşe Öğretmen aslında hepimiz adına cezaevine girdi. Çünkü Ayşe öğretmen şahsında ‘barış’ yargılandı, ifade özgürlüğü ayaklar altına alındı. Başından sonuna dek bir hukuk katliamı olan bu sürecin sonunda Ayşe Öğretmen özgürlüğünden, kızı da annesinden mahrum artık. Çelik hapis altındayken de ülkede hiçbirimiz özgür değiliz” denilerek Anayasa Mahkemesi’ne Ayşe Çelik’in itirazını bir an önce karara bağlama çağrısı yapıldı.

Ayşe öğretmenin hapishaneye girdiği saatlerde bir başka isim hapishaneden salıverildi. O isim, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’dı.

15 yıl ceza almıştı

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada tam 301 madenci hayatını kaybetmişti. Facianın ardından olayla ilgili başlatılan adli soruşturma sonucunda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da aralarında olduğu 51 sanık hakkında “Olası kastla öldürme”, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma”, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama 11 Temmuz 2018’de sonuçlandı ve Can Gürkan’a 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Ceza verİlen diğer bazı sanıkların dşında aralarında Alp Gürkan’ın da bulunduğu 37 sanık hakkında ise beraat kararları verildi.

Aynı gün salıverildi

Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hem sanıkların hem de mağdur ailelerin avukatları, üst mahkeme durumundaki İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu. 14’üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı. Ancak kararla birlikte, tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliyesine karar verildi.

Verilen bu tahliye kararı ile İzmir 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Gürkan, salıverildi.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Güncel Haberler