CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Çocuk Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
“Bugün resmi açıklamalarda ‘çocukların ne çok sevildiği’, ‘çocuklarımızın ne kadar önemli olduğu’, ‘hükümetin çocuklar için ne çok çalışma yaptığı’ anlatılacak” diyen Sezgin Tanrıkulu, “Ama örneğin Adalet Bakanlığının 2002-2017 arasındaki cinsel istismar verilerini erişime neden kapattığını kimse açıklamayacak” ifadelerini kullandı.
Tanrukulu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2014-2017 yılları arasında 7 bin 466’sı erkek 51 bin 818’i kız olmak üzere toplam 59 bin 284 çocuğun cinsel istismara uğradığını aktardı.
Çocukların evlendirilmesinin önünü açacak yasal düzenleme teklifinin sosyal medyada yayıldığını ve tepkilere neden olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti:
“Nisan ayında Uluslararası İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki kadınların yüzde 25’ten fazlasının 18 yaşından önce evlendirildiği, bu oranın kırsal bölgelerde yüzde 32’ye kadar yükseldiği kaydedilmiştir. Açıklamada, 2004 yılında çocuk istismarcılarının cezalarını artıran ve tecavüzcülerin mağdurla evlenmesi halinde cezadan kurtulmasını sağlayan yasanın kaldırılmasının olumlu olduğu ancak ‘çocuk gelinler’ sorununun halen büyük bir sorun olduğu belirtilmişti.”
Türkiye’nin, BM’de 1989’da kabul edilen “Çocuk Hakları Sözleşmesi”ni çekince koyarak kabul ettiğini belirten Tanrıkulu, “Türkiye ise sözleşmeyi, anadilde eğitim taleplerine muhatap olmamak için ‘eğitim’, ‘ifade özgürlüğü’, ‘kendi kültürünü yaşatma’ ve ‘kendi dilini özgürce kullanma’ haklarını içeren 17. 29. ve 30. maddelerine çekince koyarak 1995 yılında imzalamıştır” dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçildiğini anımsatan Sezgin Tanrıkulu, bilgisayarı ve internet bağlantısı çocukların uzaktan eğitimden yararlanamadığına dikkat çekti.
Bu yılın ilk 8 ayında 39 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini ifade eden Tanrıkulu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
720 bin çocuk çalışıyor
“2020 yılının ilk 8 ayında iş cinayetlerinde 39 çocuk yaşamını yitirmiştir. 2019 yılında ise 29’u 14 yaş ve altında 67 çocuk ve genç işçi yaşamını yitirmiştir. TÜİK’in Nisan ayında açıklanan 2019 verilerine göre, 720 bin dolayında çocuk ekonomik faaliyette çalışmaktadır.
Çalışan çocukların yüzde 34’ü eğitime devam edemiyor
“Çocuk İşgücü Araştırması 2019 Sonuçlarına göre, çalışan çocukların yüzde 79,7’ni 15-17 yaş, yüzde 15,9’nu 12-14 yaş, yüzde 4,4’nü ise 5-11 yaş grubundaki çocuklar oluşturmaktadır. Çalışan çocukların yüzde 70,6’nı erkek, yüzde 29,4’nü ise kız çocukların oluşturduğu görülmektedir. Çalışan erkek çocukların yüzde 65,6’nın, kız çocukların ise yüzde 66’nın eğitime devam ettiği de istatistiklerde belirtilmiştir. Bu durumda çalışan erkek çocukların yüzde 34,4’nün, kız çocukların da yüzde 34’nün eğitimine devam edemediği ortaya çıkmaktadır.
Bebek ölümleri AB ortalamasının üç katına yaklaştı
“Ayrıca, Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu Eurostat’ın ‘doğuşta beklenen yaşam süresi’ ve ‘ölüm istatistikleri’ne göre, Avrupa Birliği’nde bebek ölümleri son 20 yılın en düşük seviyesini görürken, rapora dahil edilen ülkelerden Türkiye ve Karadağ’da bu sayı Avrupa Birliği ortalamasının neredeyse üç katına yaklaşmıştır.
1000 çocuktan 9,2’si bir yaşını doldurmadan ölüyor
“Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerini sürdüren ülkelerde bebek ölüm oranı Avrupa Birliği ortalamasını geride bırakmıştır. Sırbistan’da her 1000 çocuktan 4,7’i bir yaşını doldurmadan ölürken bu sayı Kuzey Makedonya ve Türkiye’de 9,2 gibi önemli bir seviyeye ulaşmıştır.”