Bizimle iletişime geçin

Güncel

Samandağ’da ‘rezerv alan’ endişesi

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin kabul edilmesi ile beraber ve Hatay’ın Defne ve Antakya ilçelerinde 8 mahallede rezerv alan ilan edilirken Samandağ’ın bazı mahallerinde de rezerv alan ilan etme çalışması bulunduğu ileri sürüldü.

Orhan Öztürker / İstanbul

6-7 Şubat Hatay depremlerinden sonra Antakya ve Defne’de 8 mahallenin rezerv alan edilmesinden sonra Samandağ’da Cumhuriyet Mahallesi, Atatürk Mahallesi’nde, Yeni Mahalle, Samandağ-Antakya yolu üzeri Zezaniye Köprü mıntıkasında, ve Deniz Mahallesi’nde rezerv alan çalışması yürütüldüğü belirtildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendiren GEDAŞ (Genel Değerleme A.Ş) ismindeki şirket tarafından zemin etütlerinin ve bilimsel tespitlerin yapıldığı ve bilgilerin planlama yapmak için bakanlığa gönderildiği açıklandı.

GEDAŞ isimli firmanın daha önce rezerv alan ilan edilen Antakya, Gültepe ve Çekmece gibi bölgelerde çalışma yürüttüğü bildirildi.

Konuyla ilgili ulaştığımız Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Fehmi Taylan Görür, bütün devlet kurumlarını aradıklarını ancak devlet kurumlarınca “bilgimiz yok” yanıtını verildiğini aktardı. Kaymakamlığın işaretleri yapanları soruşturma açmak için polise bildirilmesini istediğini ancak diğer devlet kurumlarının süreçten haberdar olmadıklarını söyleyen Görür, belediyenin sürekli talep etmesine rağmen ne belediyeye ne de halka sağlıklı bir bilgi verilmediğini belirtti.

Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay ise instagram sayfasında şu açıklamayı paylaştı:

Değerli Samandağ halkı, bugün belediyemize ulaşan ihbar sonucunda bir ekibin Cumhuriyet Mahallesi civarında işaretleme çalışması yaptığı tespit edilmiştir. Durumu öğrenmek adına, sayın kaymakamımız Emre Dündar’ı arayıp durumu izah ettim. kendisi de bu konuda bilgi sahibi değildi. Bu çalışmayla ilgili belediyeye herhangi bir bilgi verilmemiş veya izin alınmamıştı.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vedad Gürgen ile görüştüm. O da konunun bilgisi. dahilinde olmadığını söyleyip araştırıp döneceğini belirtti. Daha sonra dönüş yaparak bakanlığın bilgisi dahilinde olmadığını belirtti.

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nü aradık ve aynı cevabı aldık. Bunun üzerine zabıta ekiplerimize bu işaretlemeleri yapan ekipleri bulup bilgi almaları için talimat verdik. Gedaş Kentsel Dönüşüm firmasından olduklarını ve bakanlık adına çalışma yaptıklarını söylediler.

Antakya ilçesinde rezerv alan mağduru bir kişi de süreci şöyle özetliyor: “Bakanlık planlamaları yaparak o mahallede süreci başlatıyor. Bazı yetkilileri, mahalleye gönderiyor. Mahallelliyi Beş’er, On’ar gruplar halinde sözde toplantılara çağırıyorlar. Herkesi sözleşme yapmaya ikna etme uğraşı içine giriyorlar. 7.500 tl üzerinden bir yıllık kirayı peşin vermeyi teklif edecekler. Sözleşme imzalatmak için vatandaşa her türlü sözü arka arkaya sıralayacaklar.”

Samandağ halkı rezerv alan planına karşın toplu dilekçeler hazırlayarak herhangi bir rezerv alan kararını tanımayacaklarını açıkladı. Cumartesi günü saat 14:30’da Kırıkhan ve Çekmece Mahalleleri sakinleri tarafından toplu dava başvuruları yapılacağını belirtip, adliye önüne mahallelerden destek çağrısında bulunuldu. Öte yandan Samandağlılar rezerv alan ilanı tehlikesine karşı tepkilerini dile getirmek için cumartesi günü “Samandağ Büyük Rezerve Karşı Yürüyüş”üne destek ve dayanışma çağrısında bulundu.




Eylül 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Daha Fazla Güncel Haberler