Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebi ile 681’inci kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Her hafta olduğu gibi bu haftadaki eylemde de üzerine barışı simgeleyen beyaz tülbent ile karanfiller bırakılan “Failler Belli, Kayıplar Nerede” pankartı açıldı. Eyleme, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilcisi Ümit Efe de katıldı.
Eylemde ilk olarak CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na söz verildi. Tanrıkulu, “Nurettin Yedigöl 37 yıl önce gözaltında kaybedildi. Ama ne annemiz Zeycan, ne de bu meydan onu unutmadı” dedi. Hükümet yetkililerinin yapmış olduğu “İnsanlığa karşı suçlar kalmamalı” açıklamasını hatırlatan Tanrıkulu, “Sizin işlediğiniz cezalarda kalmamalı”. diye konuştu.
İnsanlığa hayatını adamış bir insandı
Kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl ise, 37 yıldır ağabeyini ve diğer kayıpları aradıklarını söyledi. Yedigöl, ağabeyini şu sözlerle anlattı: “Çevresinde sevilen ve sayılan bir insandı. Memlekete geldiğinde kitaplarla gelirdi. Okumayı, kolektif yaşamı onun sayesinde öğrendik. İnsanlığa hayatını adamış bir insandı. Kelimelerle ağabeyimi anlatmak çok zordur. Artık söylemekten sesimiz titriyor. Onu anlatacak kelimeler bulamıyoruz.”
Ağabeyimin kemiklerini istiyoruz
Yedigöl, şöyle devam etti: “Biz alacağımız var derken, iş, pul, makam, istemiyoruz. Sadece ağabeyimin kemiklerini istiyoruz. Babam mezarında rahat yaşasın, annemin oğluna 37 yıldır yaktığı ağıtlar son bulsun istiyoruz. Devletten çok mu şey istiyoruz. 37 yıldır kemiklerimizi arıyoruz. Mezarımız olsun ve ölümüne neden olanlar yargılansın diyoruz.
Failleri emirleri verenlerdir
O dönemin tanıklarından ve aynı zamanda TİHV İstanbul temsilcili Ümit Efe de, “Bundan 37 yıl önce Gayrettepe Emniyeti’ndeydik. Nisan ayında gözaltına alındık. Nurettin’de o zaman yakalanmış ve oraya getirildi. Orada onu gördük. Sorguya alındık ve işkence gördük. Ağır işkence edildiğine ve orada olduğuna tanıklık ettik. Bir anda 4 gün içinde kaybedildi. Failleri işkencesi ve o emri verenlerdir. Sorduk arkadaşımız nerede diye bize çok komik cevap verdiler. O gün başladık ve 37 yıldır akıbetini sormaya devam ediyoruz” dedi.
Mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Efe, “Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü 1. Şube’de öldüğünü biliyoruz. Tanığız ve tanıklığımıza devam edeceğiz” diye not düştü.
Unutmaycağım
Bu haftaki basın açıklamasını Cumartesi İnsanları’ndan Gönül Sonbahar yaptı.Sonbahar, “Bu hafta zaman aşımı gerekçesiyle iç hukuk yolları tamamen kapatılan Nurettin Yedigöl dosyası ile kamuoyunun önündeyiz. 12 Eylül işkence hanelerinde kaybedilen, 37 yıldır akıbeti karanlıkta bırakılan Nurettin Yedigöl’ü unutmadık! ‘Bu devletin adaleti beni oğlumu unutmaya mahkûm etti. Unutmayacağım!’ diyen 96 yaşındaki Zeycan Yedigöl’ün Galatasaray’daki sesiyiz” ifadelerini kullandı. Sonrasında ise;
‘“İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. Öğrenciliği dönemi ve sonrasında sosyalist gençlik hareketinin içinde yer aldı. 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul İdealtepe’deki evine yapılan baskında gözaltına alındı. Ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Orada Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan’ın başında bulunduğu işkence timinin en ağır işkencelerine maruz kaldı. En son şubede sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünde; kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra da 26 yaşındaki Nurettin’i gören olmadı.” denildi.