Bizimle iletişime geçin

Kültür-Sanat

Pembe Hayat KuirFest 10. Yılında konferansla başlayacak

10. Pembe Hayat KuirFest, QueerConf-1 / Film Kültürlerini Kuiryantelleştirmek temasıyla, 26-28 Şubat 2021 tarihlerinde yapılacak konferans başlayacak.

Her yıl farklı bir temayla gerçekleştirilen, Türkiye’nin ilk ve tek kuir film festivali olan, Kuirfest 10’uncu yılında, QueerConf-1 / Film Kültürlerini Kuiryantelleştirmek temasıyla yapılacak bir konferansla başlıyor. Konferans, 26-28 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılacak. Pembe Hayat KuirFest, konferans çağrı metninde “Türkiye’de Kuir Sinema ve Kuir Film Kültürleri” başlıklı oturumun beş temel başlıkta ele alınacağını duyurdu.

Sanatı kuirleştirmek

Sinema ve sanatın normatif yapısını bozmayı hedefleyen Pembe Hayat KuirFest, “film Kültürlerini Kuiryantelleştirmek, kuir sinemanın üretim, gösterim, dağıtım ilişkilerinin tartışılabileceği, seyirci ve komünite deneyimlerinin masaya yatırılacağı bir alan sunuyor” dedi. 

Çevrimiçi yapılacak olan konferansın “Türkiye’de Kuir Sinema ve Kuir Film Kültürleri” oturumunda yer alan başlıklar şu şekilde;

  • Seyirci deneyiminin kuirleştirilmesi, kuir seyirci deneyimleri
  • Görsel-işitsel arşivlere kuir yaklaşımlar ve kuir arşivler
  • Kuir üretim pratikleri, kuir kolektifler
  • Dağıtım ve gösterimde kuir imkanlar/ imkansızlıklar
  • Kuir starlar, fan kültürleri

Sinemeya kuir perspektifler getirmek

Video-essay ve sunum bildirileni bekleyen konferansın çağrı metninde şu ifadeler yer aldı;

“Devam eden Covid-19 pandemisi nedeniyle yüz yüze etkinliklerini ve festivali 2021 Eylül ayına taşıyan Pembe Hayat KuirFest; 26-28 Şubat 2021 tarihleri arasında online olarak gerçekleştireceği Film Kültürlerini Kuiryantelleştirmek konferansı ile kuir sanatçıları, sinemacıları, akademisyenleri, aktivistleri ve kültür endüstrisi emekçilerini çevrimiçi bir araya getirmeyi hedefliyor.

KuirFest, Türkiye’nin ilk ve tek kuir film festivali olarak, başlangıcından bu yana, güçlendirici kuir imge ve hikayelere, öz-temsiliyete ve sinemanın ve sanatın normatif yapısını bozan alternatif sanat formlarına ve üretim biçimlerine alan açıyor.

Sinema çalışmalarında akademiyi yıllarca domine eden temsil odaklı anlayışın, sinemanın estetik, politik, coğrafik ve kültürel imkanlarını ortaya çıkarma noktasında yetersiz kaldığı, 80’lerden başlayarak pek çok akademisyenin tartıştığı bir konu. Sinemanın ekranın ötesindeki yansımalarına bakma fikri, konferansın eksenini film kültürleri olarak belirlememizde etkili oldu.

Film Kültürlerini Kuiryantelleştirmek, kuir sinemanın üretim, gösterim, dağıtım ilişkilerinin tartışılabileceği, seyirci ve komünite deneyimlerinin masaya yatırılacağı bir alan sunuyor. Konferans, film kültürleri tartışmalarının çeperinde kalan Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika (SWANA)* bölgesini merkezine alıyor.

Üç gün sürecek Film Kültürlerini Kuiryantelleştirmek Konferansı, kuir film festivallerinden, kolektif üretim ağlarına, programlama ve gösterim mekanizmalarından seyirci deneyimlerine yer verecek oturumlarıyla film kültürü çalışmalarının geniş bağlamına Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika (SWANA) bölgesi ve diasporalarından kuir perspektifler getirmeyi planlıyor.”

Pembe Hayat KuirFest ve video-essay ve sunum bildirilerinin başvurusu için detaylı bilgilere buradan erişebilirsiniz.



Ekim 2024
PSÇPCCP
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Daha Fazla Kültür-Sanat Haberler