Anadolu Ajansı, gece yarısından sonra geçtiği bir cümlelik haberde “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararla, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün görevden alındığı[nın] kaydedildi[ğini]” bildirdi.
“Devletin ajansı”nın haberinde, devletin başının, ÖSYM’nin başını neden görevden aldığını açıklama gereği duyulmamıştı. Oysa, Prof. Aygün’ün görevden alınmasından 7 saat önce Anadolu Ajansı ÖSYM Başkanı’yla ilgili bir başka haber daha geçmişti.
Ajans o haberinde “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, ‘Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan[ın], 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı ver[diğini]” bildiriyor ve ekliyordu: “‘İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır’ denildi.”
Ne var ki, toplum 2022 KPSS Lisans oturumunda ne olduğu, Devlet Denetleme Kurulu’nun neyi incelediği, incelemeyle ÖSYM Başkanı’nın görevden alınması arasında ne gibi bir ilişki olduğunu Anadolu Ajansı’nın haberlerinden öğrenemedi.
Erdoğan’ın konuyla ilgili Twitter paylaşımı bile AA’dan daha çok bilgi içeriyordu: “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.”
Gece yarısı kararnamesi, Erdoğan’ın “bir çok evladımızın mağdur olduğu” sonucuna ulaştığına ve KPSS sınavlarıyla ilgili olarak kamuoyunda yaygın olarak paylaşılan yolsuzluk iddialarının artık saklanamayacak boyutlara ulaştığına kuşku bırakmıyor.