Nisan 2018’de Yunanistan’da tutuklanan Turgut Kaya, Türkiye’ye iade tehdidiyle yargılanmış ve 30 Mayıs’ta görülen 2. duruşmasında Türkiye’ye iade kararı çıkmıştı. Atina Yüksek Mahkemesi’nin iade kararını onaylamasının ardından Kaya’nın iadesi Adalet Bakanlığı’nın kararına kaldı.
Bu kararın ardından Turgut Kaya 31 Mayıs’ta açlık grevini başlatırken, Atina’da Turgut Kaya’ya :Özgürlük Platformu kuruldu. Turgut Kaya 31 Mayıs’ta başlattığı açlık grevini bugün itibarıyla 33. gününe taşıdı. Öte yandan kurulan platform ve ATİK çeşitli faaliyetler ve eylemlerle iade kararına karşı mücadele yürütüyorlar.
Bugün ise Selanik’te Turgut Kaya’nın iade edilmemesi için Maoist Komünist Partisi imzalı afişler yapıldı.
Turgut Kaya kimdir?
Türk devleti tarafından öğrenci olduğu 1992 yılında, akademik ve demokratik haklar için yapılan eylemlerden kaynaklı ilk kez tutuklanan Kaya, Bayrampaşa Hapishanesinde iki ay kaldıktan sonra serbest bırakılmış, 1994 yılında ise ‘yasadışı örgüte’ üye olduğu iddiasıyla yeniden tutuklanmıştır. Bu tutukluluğunda gözaltında kaybedilmeye çalışılmış, bir hafta boyunca Kaya’nın gözaltında olduğu polis tarafından kabul edilmemiştir. Bu süre boyunca Filistin askısından, elektrik işkencesine kadar birçok işkenceye maruz kalan Turgut Kaya, gözaltı sürecinin ardından tutuklanmış, ancak bu davadan da beraat etmiştir.
1997 yılında yine ‘yasadışı örgüte’ üye olmak iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra işkenceli sorgulardan geçirilmiş ve tutuklanarak ‘itirafçıların’ da bulunduğu bir hapishaneye konmuş, itirafçıların ‘ölüm tehditleri’ nedeniyle ardından Bergama Hapishaneye sevk edilmiştir. Üç yıllık bir hapishane sürecinin ardından 2000 yılında serbest bırakılmıştır.
2005 yılında çalışmaya başladığı Özgür Gelecek gazetesinde editörlük görevini sürdürürken, 2006 yılında yeniden tutuklanmış ve altı yıl boyunca tecrit koşullarında, çıplak arama saldırısından ağır disiplin cezalarına, kaba dayaktan sürgün sevklere kadar birçok işkenceye maruz kalmıştır. Tutukluluğunun bir yılı aşkın bir süresi boyunca ağır tecrit koşullarında hiçbir yakınıyla görüştürülmemiştir. 2012 yılında serbest bırakıncaya kadar da işkence ve kötü koşullar altında F Tipi Hapishanede tutulmuştur.
Nisan 2015’te Yunanistan’dayken, Türk devletinin de içinde yer aldığı ve beş ülkede eşzamanlı yapılan bir operasyonla tutuklanmış ve 40 günlük bir tutukluluk sürecinin ardından serbest bırakılmıştır. Aradan üç yıl geçtikten sonra, Turgut Kaya, Yunanistan’da tekrar İNTERPOL ve kırmızı bülten araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanmıştır