HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, ek zam, Ek zam talebi ve ağır çalışma koşullarına karşı iş bıraktıkları için işten çıkarılan MATA işçileri ile sendikalı oldukları için işten çıkarılan Satera işçilerinin durumunu meclis gündemine taşıdı.
Gülüm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in yanıtlaması istemiyle Meclis başkanlığına sunduğu önergede, “İstanbul Tuzla’da bulunan Mata Otomotiv fabrikasında çalışan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler ek zam ve havalandırma, tuvalet, yemekhane ve soyunma odalarının iyileştirilmesi gibi çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle iş bırakma eylemi başlattıkları için 600 işçi işten çıkarılmıştır. Yine İstanbul Arnavutköy’de Cengiz ve Kolin Holding’in ortaklığıyla kurulan Satera Elektrik’te çalışan ve çoğunluğu kadın işçilerden oluşan 18 işçi de Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılmıştır” bilgilerini paylaştı.
Önergede Mata Otomotiv işçilerinin 29, Setara işçilerinin ise 19 gündür direnişi devam ettiğini paylaşan Gülüm, Mata işçilerinin 27 Mart’ta Ankara’ya yürüyeceğini ve Satera işçilerinin de 30 Mart’ta Cengiz Holding önüne çadır kuracağını duyurduğunu belirterek şu soruları sordu;
1) Mata Otomotiv ve Satera Elektrik işçilerinin Birleşik Metal-İş sendikasına üye olmaları işten çıkarılma gerekçesi midir? İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaları suç mu sayılmaktadır?
2) Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için işçileri işten çıkaran işverenlere yönelik ne tür yaptırımlarınız olacak?
3) Mata Otomotiv ve Satera Elektrik işçilerinin işe geri alınması ve sendikal haklarının korunması için Bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mıdır?
4) Ülkenin birçok bölgesinde işten çıkarmalara ve sendikal hakları mücadele eden işçilerin taleplerinin karşılanması ve işçilere yönelik artan sendikal suçların önlenmesi için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?