Kuzey kutup bölgesinde bulunan alışılmadık bir balinanın kafatası neredeyse 30 yıldır Danimarka Doğa Tarihi Müzesi’nde incelenmeyi bekliyordu.
Sonunda incelenen kafatası bilim insanlarını şaşırttı. Numune hem beyaz balinanın (beluga) hem de denizgergedanının (narval) kafataslarına benzemesine rağmen ikisinden de büyüktü ve yine iki türden farklı olarak dışa doğru eğimli şekilde uzayan spiral dişleri vardı. Daha önce buna benzer bir kafatası görülmemişti.
Grönland Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nden profesör Mads Peter Heide-Jorgensen, kalıntıyı Grönland’ın Disko koyundaki uzak bir adada bulunan, İnuitlere ait bir avcı kulübesinin çatısında bulmuştu.
Avcı Jens Larsen, profesöre kafatasının 1980’lerin sonunda avladığı üç garip balinadan birine ait olduğunu ve bu türü öncesinde veya sonrasında bir daha hiç görmediğini söylemişti.
Kuzey kutup bölgesinde yıl boyunca yalnızca üç tür balinanın yaşadığı biliniyor: Grönland balinası, denizgergedanı (narval) ve beyaz balina (beluga).
Ancak Larsen’in gördüğü balinalar bu türlerin hiçbirine benzemiyordu. Açık gri ciltleri, beyaz balina benzeri yüzgeçleri ve denizgergedanına benzer kuyrukları vardı. Larsen bunların denizgergedanı ve bir beyaz balinanın melez yavruları olabileceğini ya da bir çeşit şekli bozulmuş beyaz balina olabileceklerini düşünmüştü.