Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte konkordato ilanları birbirini izlerken, birçok şirket işçi çıkarmaya başladı. İşten çıkarmaların yanı sıra tazminat, sosyal haklar ve diğer özlük hakların gasp edilmesi de işçiler için kriz koşullarını yaşanmaz halde dayatıyor.
Sadece iki ayda 3000’a yakın konkordato başvurusu yapılırken, en az 9 bin 727 işçinin ise işten çıkarıldığı düşünülüyor.
Eylül ve Ekim döneminde işten çıkarılan işçilerin işkolu ve çalıştığı fabrika/iş yeri İşçi Gazetesi tarafından derlendi.
İşten çıkarılmaların derlenebildiği kadarı şöyle:
Metal
– Koç Grubuna ait Bursa’da faaliyet gösteren TOFAŞ fabrikasından 50 işçi işten atıldı. İşçiler, bir vardiyanın iptal edileceğini konuşuyor. Bu en az 1000 işçinin daha işten atılması demek.
– Tekirdağ Çorlu’da, 700 işçinin çalıştığı İngiliz sermayeli Termo Teknik fabrikasında 70 kişi işten çıkarıldı.
– Kocaeli Gebze’de, BBS Metal Fabrikası’nda çalışan 11 işçi, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarıldı.
– Eskişehir’deki Candy Hoover bünyesindeki Doruk Fabrikası’nda 16 işçi kapı önüne kondu. Yaklaşık 1013 kişinin çalıştığı üç fabrikada işten atmalara tepki gösteren işçiler, üretimi durdurdu.
– Adana’da Sabancı Holdinge ait otobüs ve iş makinesi üreten TEMSA fabrikası 300 işçiyi işten çıkardı. Fabrikadaki diğer işçiler yılsonuna kadar ücretsiz izne gönderildi.
– İstanbul Avcılar’da bulunan ve 1978’den beri jant üreten Kormetal, 17 işçiyi işten attı.
– Koç Grubuna ait Ankara’daki Türk Traktör fabrikasında işçiler toplu işten çıkarma sınırı nedeniyle 29’ar 29’ar kapı dışına konulurken, atılan toplam işçi sayısı 200’ü geçti.
– Kocaeli’de kurulu Takosan’da 16 işçi işten çıkarıldı.
– İstanbul Tuzla’da bulunan Çin sermayeli CSUN Fabrikası’nda aylarca ücret alamadığı için eylemde olan 380 işçinin 200’ü işten çıkarıldı. Daha önce ise 120 işçi işten atılmıştı.
– İstanbul Esenyurt’ta Öztiryakiler’in bir ayda işten attığı işçi sayısı 200’ü geçti.
– Kocaeli’de, TOFAŞ’a otomotiv parça üretimi yapan Sumiriko Hose fabrikası 4 gün üretim yapılmayacağını duyurdu. Geçen yıl 476 olan işçi sayısı 320’ye düştü, 156 işçi işten çıkarıldı.
– Kocaeli Kartepe’de, Elimsan Fabrikası’nda işten atılan işçi sayısı 300’e yaklaştı.
– Bursa Karacabey’de 300 işçinin çalıştığı tarım makineleri üreten Fimaks, 50 işçiyi işten çıkardı.
– Manisa’da Zorlu Holding’in Vestel Şirketler Grubu’nda çoğu ‘beyazyaka’ 200 işçi işten atıldı.
Petro-Kimya
– Tekirdağ Çerkezköy’deki Amerikan şirketi EATON Polimer Kauçuk Fabrikası’nda 300 işçi çıkarıldı.
– İzmir’de Yaşar Holding bünyesindeki DYO Boya Fabrikası’ndan 100 işçi çıkarıldı.
– Manisa Standart Profil fabrikasında Temmuz ayından bu yana yaklaşık 100 işçi işten çıkarıldı.
İnşaat
– 3. Havalimanındaki işçi eyleminin ardından gözaltına alınan 600 dolayında işçi daha sonra işten çıkartıldı.
– İzmir’de konkordato ilan eden Nuhoğlu İnşaat 900 işçiyi tazminatsız işten attı.
– Bayburt Grup, ödenek yokluğundan üç aydır maaş veremediği 750 işçiyi tazminatsız işten attı.
– Ankara Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çalışan 130 taşeron işçinin 3 aylık alacaklarını ödemeyen patron, işçileri polis eşliğinde şantiyeden çıkardı.
– Manisa’nın Soma ilçesinde yapımı devam eden Soma Çimento Fabrikası’nda EMC firmasında çalışan 80 inşaat işçisi maaşları ödenmeden işten çıkartıldı.
Deri-Tekstil-Hazır giyim
– Antep’te kriz gerekçesiyle çok sayıda fabrikada işten atmalar yaşandı. Ulaşılabilen bilgiler şöyle: Sanko’da 400’ü tekstil olmak üzere ülke genelinde 1600, Şireci Tekstil’den 700, Flora Halı ve Gürteks’ten 300, Zeki Mensucat’tan 150, Merinos’tan 100, Naksan Holding’den 90, Cemre Tekstil’den 50, Festival Halı’dan en az 40 işçi işten çıkarıldı.
– Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan, Altın İplik ve Çorap fabrikasında ekonomik kriz gerekçe gösterilerek gönüllü çıkışların önü açıldı, 200’ü aşkın işçi işten ayrıldı.
– Denizli’de bulunan Shamrock Tekstil’in boyahane bölümünden 70 işçi işten çıkarıldı. Patron, işçilerin 2 aylık alacaklarını, kıdem ve ihbar tazminatlarını 2019 Ocak ayında ödeyeceğini söyledi.
– Kayseri Şirikçioğlu Tekstil’de kriz gerekçesiyle son bir ayda 100’ün üzerinde işçinin işine son verildi. İşten atılanların sayısı daha önce sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılanlarla birlikte 170’e ulaştı.
Madencilik
– Bartın Amasra’da, Hattat Holding’e ait maden ocaklarında çalışan 209 işçinin iş akdi, ekonomik kriz gerekçesiyle feshedildi.
– Manisa’da Soma Kömürleri AŞ’ye ait Işıklar Maden Ocağı’nın yanındaki kömür yıkama tesislerinde çalışan 60 işçi kriz gerekçesiyle işten çıkarıldı.
– Gebze’de bulunan Bursa merkezli Simge group’un asfalt fabrikası olan Simgemat’ta 30 kişi işten çıkarıldı. Fabrikada çıkarılan işçi sayısının yılsonuna kadar 50’yi bulacağı belirtiliyor.
Genel işler
– Maraş’taki Suriyeli ve Iraklı mültecilerin kaldığı geçici barınma merkezinde (Çadırkent) çalışan 164 işçi işten çıkarıldı
Gıda sanayi
– Kocaeli Körfez’de bulunan Göçmen Börekçisi 25 işçiyi işten çıkardı, bir kısmını ücretsiz izne gönderdi.
– İzmir’de Yaşar Holding bünyesinde bulunan Pınar Süt’ten 73 işçi çıkarıldı. Yaşar Holding İzmir’deki fabrikasında yoğurt bölümünü kapattı.
– İzmir’de Özsüt 5 işçiyi çıkardı.
– Kayseri ve Samsun’da Makro Market’in konkordato ilan etmesi sonucu, haklarıyla Taze Market’e geçirildikleri söylenen 700 dolayında işçi tazminatları ödenmeden işten atıldı.
Gemi yapımı
– İstanbul Tuzla Selah Tersanesi’nde 15 işçi, tazminatsız olarak işten atıldı.
– Sakarya Karasu Limanı’nda 22 taşeron işçisi, sıradaki gemiyi boşaltmayı beklerken işten çıkarıldı.
Konaklama ve eğlence
– Anı Tur, İstanbul ve Antalya’dan 25 işçiyi tazminatsız ve gerekçesiz sokağa attı.
– Denizli Merkezefendi Belediyesi’nde temizlikçi, garson, park gibi işlerde çalışan 150’ye yakın taşeron işçi işten çıkarıldı.
Enerji-Taşımacılık
– Kütahya Tavşanlı’da Enel Enerji, 5 işçiyi işten attı.
– Muğla Taşıt Muayene İstasyonu’nda sendikalaşan 18 işçi işten atıldı.
– İstanbul Topkapı’da bulunan PTT-Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezinde Atçı isimli taşeron firmada çalışan 14 işçi uydurma gerekçeyle işten çıkarıldı.
Güvenlik
– Samsun’un Canik ilçesinde TOKİ bünyesinde alt işveren olan bengi grup güvenlik şirketi 10 güvenlik emekçisini işten attı.
– Maraş’ta bulunan Elbistan Şeker Fabrikası 12 güvenlik görevlisini tazminatsız işten çıkardı.
– Alman Tchibo mağazaları, 9 güvenlik görevlisini tazminatsız işten çıkardı.
Basın-Yayın-Gazetecilik
– Döviz kurundaki artış nedeniyle yaşanan kağıt krizi dolayısıyla önce sayfa sayısını düşüren Dünya gazetesinde son iki günde 40 kişi işten çıkarıldı.
– Doğan Medya’yı satın almasıyla gündeme gelen Demirören Medya’dan 32 çalışanın işine son verildi.