İstanbul’un Okmeydanı semtinde bulunan İdil Kültür Merkezi’ne yönelik polis baskınında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan ve KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen’in aralarında bulunduğu 4 kişinin “silahlı örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada karar açıklandı.
İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu Nuriye Gülmen ile Yasemin Karadağ katıldı.
‘Açlık Grevi’ ve ‘Susma Hakkı’nın örgütsel davranış olduğu yer alan iddianame için Avukat Oğuzhan Topalkara, “Açlık grevinin, susma hakkının ‘örgütsel tavır’ olduğunun iddia edilmesi, ciddiye alınamaz. Anayasal haktır bunlar. Nuriye Gülmen hakkında siyasi bir hesap görülüyor, hukuku buna alet etmemenizi talep ediyoruz. Eğer ‘edeceğiz” derseniz; mühür sizde, ferman sizde’ dedi.
Avukat Güçlü Sevimli iki yıla yakın bir tutsaklığın söz konusu olduğunu belirterek, “Dosya kapsamında karartılabilecek bir delil de söz konusu değil” diyerek beraat ve tahliye kararı verilmesi gerektiğini söyledi.
Açlık grevinin örgüt talimatıyla yapılamayacağını söyleyen Nuriye “Terör demagojileriyle direnişimize saldırılması, iktidarın en çok kullandığı yöntem oldu. Hak arama eylemlerimizin başına ‘örgüt talimatı’ eklenerek yaptıklarımız suç olarak gösterilmeye çalışılıyor. Açlık, insanın en temel ihtiyacının giderilmemesidir. Kimse talimatla açlık grevi yapmaz. Hiç kimse başkası öyle yapmasını istediği için işkence görmeyi, tutuklanmayı göze alamaz” diye konuştu.
Mahkeme, Nuriye’ye 10 yıl, Yasemin’e 12 yıl hapis cezası verdi. Karar sonrasında Nuriye ve Yasemin mahkeme salonunda oturma eylemi başlattı.