2019 yılı Çocuk İşgücü anketine atıf yapılan açıklamada, “Türkiye’de 720 bin çocuğun çalıştığı ve bunların yüzde 30.8’inin tarım sektöründe çalıştığı ve yüzde 4.4’lük bir grubunun ise 5-11 yaş aralığında olduğu” belirtildi.
Derin Yoksulluktan en çok çocukların özellikle kız çocuklarının etkilendiği” vurgulanan açıklamada önerileri şöyle:
- Bütüncül değerlendirme yapılmasını sağlayacak ayrıştırılmış ve hak temelli veriler oluşturulmasını,
- Projelerin sendikalar, sivil toplum örgütleri ve hak savunucusu örgütlerin katılımıyla gözden geçirmesini,
- 18 yaş altında olan tüm çocukların her ne ad altında olursa olsun çalışmalarını yasaklayıcı düzenlemeleri hızla hayata geçirmesini,
- Geçim sıkıntısı çeken ailelerin insani bir yaşam için gerekli olan düzenli bir gelire sahip olabilmesi için istihdam olanakları yaratılmasını,
- Çalışma yaşamının tüm boyutlarıyla ve en küçük birimden başlanarak düzenli olarak denetlenmesini,
- Çocuk emeği sömürüsüyle mücadelede “çocuğun yüksek yararının” odakta tutulmasını talep ediyoruz.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak raporuna göre, dünyada çocuk işçilerin sayısının son 20 yılda ilk kez artış gösterdi.
Rapora göre; son 4 yılda çocuk işçilerin sayısının 8,4 milyon arttı. 2020’nin başından bu yana çocuk işçilerin sayısının 160 milyona ulaştığı belirtilen raporda, koronavirüs pandemisinin milyonlarca çocuğu çalışmaya ittiği vurgulandı.
Rapora göre, eğer gerekli önlemler alınmazsa 2022’nin sonuna gelmeden yaklaşık 50 milyon çocuk daha çalışmaya başlayabilir.