İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, korona virüsü salgınına rağmen dışarda çalışan işçilerin risk altında olduğunu söyledi. Kargo işçileri ve sağlık çalışanlarının şu an en riskli grupta olduğunu belirten platform sözcüsü Sinan Ceviz, DİSK, HAK-İŞ ve Türk İş’e işçilerin ortak talebi için bir araya gelin çağrısı yaptı.
Hükümete çağrı: Tasarıyı geri çekin
Korona virüsüne karşı fabrikalarda, hastanelerde ve daha birçok çalışma alanındaki koşullarla ilgili gözlemlerini aktaran Ceviz, yetersiz ekipman eksikliğinin altını çizdi. Ceviz, hükümete çağrıda bulunarak, “İşten çıkartmalar yasaklanmalı. Çalışması zorunlu olan yerlerde çalışma süresi 4 saate indirilmeli. Covıd 19’a yakalanan iş yerlerindeki arkadaşlarımıza bunun iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.
Korona virüsüyle mücadele kapsamında işten çıkarma üç ay süreyle yasaklanıyor. Ancak karar aynı zamanda işverene işçiyi ücretsiz izne çıkartma hakkı da getirdi. Bu durumda işveren işçiye günlük 39 lira 24 kuruş ödeyecek. Ceviz bu tasarıyı eleştirirken şöyle devan etti: “İş verenlerin eli güçlendiriliyor. Bu tasarı geri çekilmeli ve sendikaların önerileri dikkate alınmalı. İşsiz kalan tüm işçilere işsizlik maaşı verilmeli. Bakanlık bir genelgeyle sendikal çalışmaları askıya alındı. Bu derhal geri çekilmeli. İşçi ve emekçiler birlik olmak için harekete geçmeli. 3 konfederasyona çağrı yapıyoruz. Türk İş, Hak iş ve DİSK bir araya gelmeli. Burada sahayı iyi gören sendikalar var. Türkiye’de milyonlarca işçiyi bir araya getirecek ve taleplerinin hayata geçirmesi için bir basınç uygulanacak yöntemler lazım. Bu da ancak konfederasyonların bir araya gelmesiyle olur.”
Sağlık iş: Sorunlarımız ciddi
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’na bağlı Sağlık İş Sendikası İstanbul Sözcüsü Nedime Mutlu Yıldırım da sağlık çalışanlarının durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir sağlık çalışanın vefat haberini paylaşan Yıldırım, şunları söyledi: “Biz yaklaşık bir aydan beri ekipman sıkıntısını hep söyledik. Bunun doğuracağı sıkıntıları biliyoruz. Bunu ön uyarı olarak bütün birimlere gönderdik. Bu talebimiz kısmen karşılık buldu. Sağlık çalışanlarının maalesef virüsü evlerine taşıdığı, ailesini etkilediği bir süreç yaşıyoruz. Bunu biliyorduk. Buna rağmen maalesef üzücü sonuçlar yaşadık. Kronik hastalığı olan arkadaşlarımız hâlâ sahada çalışıyor. Bu arkadaşlarımız için çok endişe içerisindeyiz. Sahada çalışan arkadaşlarımız eve gitmek istiyor. Yurtlarda otellerde konaklansın istedik. Ama bunlar tam anlamıyla sağlanmış değil. Bizi daha büyük sıkıntılar bekliyor. Sorunlarımız ciddi anlamda çözülmedi. Bu çözülemeyen sorunların ileride bize faturası daha büyük olacak. Biz çalışırken ölmek istemiyoruz. Herkese evde kal çağrısı yaparken sağlık çalışanlarının korunması lazım. Ölen arkadaşlarımızın meslek hastalığı sayılması lazım.” (Duvar)