İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 418 haftadır sürdürdükleri F Oturumu eylemi açıklamasını koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu hafta da sosyal medya hesapları üzerinden yayınladıkları slaytla yaptı.
Yayımlanan slaytta Düzce T Tipi Hapishanesi’nde bulunan kalp ve epilepsi hastası Selami Keleş’in durumuna dikkat çekildi.
Açıklamada, koronavirüs salgının hızla yayılacağı yerlerden biri olan hapishanelerde yeterli önlemlerin alınmadığı, tutukluların beslenemediği yönünde gelen yoğun şikayetlere dikkat çekilerek, özelikle hasta ve 60 yaş üstü mahpusların yüksek risk grubunda olduğu kaydedildi. Tüm tutukluların derhal tahliye edilmesi istenilen açıklamada, hazırlık aşamasında olan infaz düzenlenmesindeki ayrımcılığın da kabul edilmez olduğu vurgulanarak, devletten ayrımcılığa son vermesi istendi.
Durumuna dikkat çekilen 1989 Siirt doğumlu Selami Keleş’in, 2011 yılında ikamet ettiği Adana’da gözaltına alındığı, günlerce yoğun işkenceye maruz bırakıldıktan sonra tutuklanarak Adana/Kürkçüler F Tipi Hapishanesi’ne götürüldüğü bilgilerinin yer aldığı açıklamada, yaklaşık 2 yıl burada tutulduktan sonra Zonguldak Hapishanesi’ne sevk edildiği belirtildi. Keleş’in, burada kalp krizi geçirmesi üzerine ise tekrardan Düzce T Tipi Hapishanesi’ne gönderilmesinin tedavi sürecinde ciddi aksamalara neden olduğu ifade edildi.
Son 5 yıldır Düzce T Tipi Hapishanesi’nde tutulan Selami Keleş’in sağlık sorunlarının burada daha da ilerlediği belirtilen açıklamada, zamanla temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma geldiği, buna rağmen hapishane yetkililerin bu duruma sorumsuz yaklaştığı kaydedildi.
Sağlık kurulu tedavi edilmesini istedi
Ailenin uğraşı sonucu İstanbul Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırılan Selami Keleş’in burada yaklaşık 2 ay tedavi gördüğü kaydedilen açıklamanın devamında şu bilgiler yer aldı: “Bu hastaneye ait 30 Mart 2018 tarihli sağlık kurulu raporunda; ‘EGG’sinde solda belirgin, her iki hemisfertemporal bölge de epileptik aktivite ve yaygın biyoelektrik aksama tespit edilerek tedavi düzenlendi. Tedavi sonrası durumu ile ilgili infaz ertelemesinin gerekmediği ancak bulunduğu hapishaneye en yakın hastanenin nöroloji polikliniğinde düzenli aralıklarla tıbbi kontrollerinin uygun olduğunu bildirir sağlık kurulu raporu verilmiştir.”
Selami Keleş’in düzenli olarak hastaneye götürülmediği gibi, her gün alması gereken ilacının 1 yıldır kendisine verilmeyerek yaşam hakkının tehlikeye atıldığını belirten Komisyon, Keleş ve diğer tüm hasta tutukluların tedavi edilmeleri için tahliye edilmeleri konusunda devlet yetkililerine çağrıda bulundu