Bizimle iletişime geçin

Güncel

Eğitim Sen: ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilsin

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun görüşülmesi öncesi Anayasa Mahkemesi’ne “Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi, hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir” çağrısında bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Anayasa Mahkemesi’nin 9 Kasım’da esastan görüşeceği Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi talebiyle Ankara başta olmak üzere birçok kentte açıklama yaptı.

Ankara’daki açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Sekreteri İkram Atabay, “Mücadelemiz gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürecek” dedi.

ÖMK’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu ve yoğun bir tepkiyle karşılandığını ifade eden Atabay, “Gerçek bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesi, yasalaşmasının hemen ardından ana muhalefet partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmış ve AYM konuyu ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almıştır. Benzer bir şekilde ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle sendikamız tarafından Danıştay’a dava açılmıştır. Açılan davalara rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini işletmekte ısrar etmesi anlaşılır değildir” şeklinde konuştu. 

14 eğitim sendikasının ortak olarak iş bırakma eylemi yaparak itirazlarını dile getirdiklerini hatırlatan Atabay, “Eğitim Sen olarak gündeme geldiği ilk günden itibaren yaptığımız eylem ve etkinliklerde, AYM gündemindeki düzenlemenin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olduğu ifade edilmiştir” ifadelerini kullandı. 

“Eşit işe eşit ücret” ilkesinde vurgu yapan Atabay, şunları söyledi: “Eğitim emekçilerinin beklentisi, ÖMK’de yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde uygulanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir. Bu anlamda AYM’nin vereceği karar önemlidir.”

Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar eğitim kurumlarında çalışan diğer personellerin de hak ve taleplerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Atabay, “Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa, ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’ temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini güvence altına alan yeni bir kanun yapılmalıdır. Eğitim emekçilerinin AYM’den talebi, hukuka uygun karar alması, eğitim alanında oluşacak kaosa izin vermemesidir. Gündeme geldiği andan itibaren eleştiri ve itirazlarımızı kamuoyu ile paylaştığımız Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı mücadelemizi gerek hukuksal gerekse örgütsel boyutuyla sonuç alıncaya kadar sürdüreceğimiz bilinmelidir” diye konuştu.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler