Tahir Elçi cinayetine ilişkin elde ettikleri verileri savcılıkla paylaştıklarını ifade eden Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, soruşturma dosyasında bir ilerleme kaydedilmemesi durumunda topladıkları verileri kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi için her hafta düzenlediği anma etkinliğinin 159’uncusunu gerçekleştirdi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan anma etkinliğinde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Başkanımız aramızdan ayrılalı, katledildiğinden beri 37 ay, bin 146 gün oldu” diye belirtti.
Verileri kamuoyu ile paylaşma uyarısı
Elçi’nin katledilmesinden günümüze kadar süren soruşturma dosyasında bir ilerleme kaydedilmediğine işaret eden Aydın, Baronun kendisinin yürüttüğü çalışmalar sonucu elde ettiği verileri, 15-20 gün önce soruşturmayı yürüten savcılıkla paylaştıklarını dile getirerek, soruşturmada bir ilerleme kaydedilmesi durumunda elde ettikleri verileri kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
Soruşturmada bir ilerleme kat edilmesi durumunda ellerindeki verileri 8 Şubat’ta kamuoyuna açıklayacaklarını aktaran Aydın, “Biz geçmiş haftalarda, Baromuzun kişisel ve kurumsal çabalarımızla hazırlanan soruşturmaya ilişkin hazırlanan çalışmayı yaklaşık 15-20 gün önce Cumhuriyet Savcılığına verdik. Bunun sonucunu bekliyoruz. Bu konuda ilerleme kat edilmesini bekliyoruz. Ancak, bu konuda da bir gelişme yok. Bu konuda takvimde değişiklik olmazsa, aksilik olmazsa bu açıklamayı kamuoyuna açıklayacağız. 8 Şubat’ta biz bu çalışmayı kamuoyuna açıklayacağız” diye konuştu.
‘Açlık grevcilerinin sayısı 300’e yaklaştı’
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla başta Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ile 300’e yakın tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde sürdürdükleri açık grevlerine değinen Cihan Aydın, “Bu gün 72’inci gününde olan bir açlık grevi var. Leyla Güven’in başlatmış olduğu açlık grevi 72’nci gününde. Maalesef birçok cezaevine sıçramış durumdadır. Baromuza, kamuoyuna yansıyan ve diğer insan hakları kurumlarından aldığımız bilgiye göre bu sayı 300’e yaklaşmış durumdadır” şeklinde konuştu.
‘Grevlerle birlikte cezaevlerinde ihlaller arttı’
Açlık grevine girilmesiyle cezaevlerinde hak ihlallerinde artış yaşandığına işaret eden Aydın, “Maalesef bununla birlikte cezaevlerindeki hak ihlallerinde de bir artış var. Açlık grevine giren mahpuslara yönelik kötü uygulamalar var. Şekerli su, tuzlu su verilmemesi yönünde, vitamin desteği yapılmadığı yönünde bazı şikâyetler var. Bunların takipçisi olacağız. Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu bunları düzenli olarak takip ediyor. Buradaki ihlalleri kamuoyuna duyuruyor. Bu hak ihlallerini kamuoyuna duyurmaya, yapanlar hakkında şikâyetçi olamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘Güven’in durumu kritik aşamaya ulaştı’
Leyla Güven’in girdiği açlık grevinin 72’nci gününde olduğunu yineleyen Aydın, şunları söyledi: “72’nci gün ve sonuçlarının ağır olma ihtimalinin yaklaştığı dönemdeyiz. Açlık grevcisi Leyla Güven’in yaşı dikkate alındığında gerçekten kritik eşiğe yaklaşmış durumdayız. Türkiye’nin bu konuda çok acı deneyimi var, çok acı bir hafızası var. Biz bu acı deneyimi, hafızayı bir kez daha yenilemek istemiyoruz. Buna bir kez daha tanıklık etmek istemiyoruz. Dolayısıyla bu meselenin hukuk çerçevesinde çözülmesini bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz. Bir mahpus hakkından bahsediyoruz. Yasayla korunan bir mahpus hakkından bahsediyoruz, bu hakkın yerine getirilmesi için hiçbir yasal engel yok.”