Bizimle iletişime geçin

Basın

DFG 2024 yılı hukuk raporunu açıkladı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, 2024 yılında 152 gazeteciye hukuksal destek verdi, 49 davada gazeteciliği savundu, 31 gazetecinin maruz kaldığı polis şiddetine karşı suç duyurusunda bulunuldu.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2024 yılı hukuk raporunu açıkladı. Yıl boyunca gazetecilere verilen hukuki desteğe dair verilerin yer aldığı raporda, “Biz gazeteciler, 2024 yılında bir yandan görevimiz başında iken bir yandan da mahkeme koridorlarında gazeteciliği savunmaya çalıştık. Türkiye’de iktidar tarafından dozajı artırılan baskı ve sansürün ilk hedefi gazeteciler olmuştur. Gazetecilere dönük bu baskılarla toplumun haber alma özgürlüğü engellenmeye çalışılırken, yüzlerce gazeteciye bu nedenle soruşturma açılmış, bu soruşturmalar davalara dönüşmüştür” denildi.  

DFG hukuk birimi, avukatlar Resul Tamur ve Özcan Kılıç tarafından onlarca gazetecinin dava süreçlerinin takip edildiğine işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Avukatımız Resul Tamur Diyarbakır ve çevresinde 74, avukatımız Özcan Kılınç ise İstanbul’da 72 meslektaşımızın hukuksal işlemini takip etti. 2024 yılı içerisinde 152 meslektaşımıza (soruşturma, dava, üst mahkeme ve suç duyurusu vb.) hukuksal destekte bulunduk. Katıldığımız 49 davada gazeteciliği savunarak, gazeteciliğin suç olmadığını anlattık. 2024 yılında 152 meslektaşımıza hukuki destek sağlamanın yanı sıra meslektaşlarımızın çağrıldığı kolluk birimlerindeki ifade işlemlerine de avukatlarımız eşlik etti.  

Takip ettiğimiz davalardan 6’sı beraatla sonuçlanırken, diğer davalar görülmeye devam ediyor. Aynı zamanda 10 meslektaşımızın bir üst mahkeme olan İstinaf, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi’nde haklarını savunduk. Başta derneğimizin web sitesinde paylaşılan haberlere getirilen erişim kararları olmak üzere çok sayıda kurum ve meslektaşımızın bireysel hesaplarına dönük erişim kararına karşı itirazlarda bulunduk. Özgür Gazeteciler Cemiyeti, Cihan Radyo gibi kuruluşların, KHK ile kapatılmasını üst mahkemelere taşıdık. 16 erişim engeli kararına itiraz ettik. İtirazlarımızın birçoğu reddedilse de hukuk mücadelemizi bir üst mahkemede sürdürdük, sürdürmeye de devam ediyoruz.  

Birçok meslektaşımız haber takibi esnasında şiddete maruz kaldı ve tehdit edildi. Bu minvalde Diyarbakır’da yapılan “Özgürlük” mitinginde şiddete maruz kalan 2, Şırnak’ın Silopi ilçesinde Barış Anneleri’nin barış nöbetini takip ettiği esnada şiddete maruz kalan 3 gazeteci ve son olarak İstanbul ile Van’da şiddet gören 31 meslektaşımız için suç duyurusunda bulunduk. Yine Batman’a atanan kayyımın ardından başlayan protestoları takip eden meslektaşlarımıza dönük saldırılara karşı da hem İnsan Hakları Derneği hem de Özgürlükler İçin Hukukçular Derneği nezdinde suç duyurusunda bulunduk.  

Bu raporu hazırladığımız bu günlerde meslektaşımız Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in SİHA saldırısı sonucu katledildiğini derin bir üzüntü ile öğrendik. İki meslektaşımıza dönük bu saldırıyı hukuksal anlama en üst düzeyde hesabını soracağımızı bir kez daha söylüyoruz. Görgü tanıkları ve ulaştığımız belgeler, saldırının gazetecilerin bilerek hedef alındığını gösteriyor. Bu temelde bunun bir savaş suçu olduğunu ispatlamak için hukuksal mücadelemizi her zeminde sürdüreceğiz.  

Gazeteciliği sadece adliye ve karakol koridorlarında savunmadık. Gazeteciliğin savunulmasını daha da büyütmek amacıyla çeşitli atölyeler düzenledik. Bu kapsamda avukatımız Resul Tamur’un da katılımı ile iki kere düzenlediğimiz kriz haberciliği atölyemizde yaklaşık 30 meslektaşımıza; gazetecilere dönük açılan soruşturmalarda neler yapacağı üzerine bilgilendirmede bulunduk. 2024 yılında hem hukuk mücadelesi ile hem de diğer meslek grupları ile dayanışmayı büyüterek gazeteciliği savunduk. 2025 yılında da gazeteciliği savunmaya devam edeceğiz. Ne hakikatleri yazmaktan ne de gazetecilik suç değildir demekten vazgeçeceğiz.”



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Basın Haberler