Bizimle iletişime geçin

Güncel

CAATSA nedir? Türkiye’ye olası S-400 yaptırımları neler?

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemleri ile ilgili karşılıklı açıklamalar ve gerginlik devam ediyor. ABD tarafının Türkiye’nin S-400’leri alması durumunda getirilmesi planlanan olası yaptırım paketleri üzerinde çalıştığı belirtiliyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini alması durumunda olası yaptırım paketleri üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Söz konusu iddiayı gündeme taşıyan ABD merkezli basın kuruluşu Bloomberg’in kaynaklarına dayandırdığı haberde ABD Başkanı Trump’ın üç yaptırım paketi üzerinden durduğu belirtiliyor. CAATSA kapsamından uygulancak yaptırımların ise bu ay sonunda Japonya’da yapılması beklenen G-20 zirvesi sonrasında devreye gireceği belirtiliyor. Peki bu CAATSA olarak isimlendirilen yaptırım tarzı nedir?

CAATSA NEDİR?

CAATSA, “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası”nın İngilizce kısaltması. 2017’de Kongre’nin onayladığı yasa Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye son dönemlerde uygulanan yaptırımların yolunu açmıştı. Eylül 2018’de ise ilk kez Çin’in Merkezi Askeri Komisyonu’nun Cihaz Geliştirme Departmanı’na karşı CAATSA altında dolaylı yaptırım uygulandı.

OLASI SONUÇLARI

Savunma sanayii şirketlerine yönelik CAATSA yaptırımlarının devreye girmesi durumunda bu şirketlerin ABD finans sistemine erişimi engellenebilecek ya da şirketlerin ABD’li firmalarla iş yapması, ABD’den ara malı, parça alması önlenebilecek. CAATSA kapsamında uygulanacak olan yaptırımlar sonrasında Türkiye’nin savunma sektörü ve ekonomik hedeflerinin bu durumdan zarar göreceğini, işsizliğin artacağını, büyümenin ve uluslararası ticaretin kayıp yaşacağı belirtiliyor. CAATSA yaptırımlarının uygulanması takdirinde iki ülke arasında 75 milyar dolar olarak belirlenen ticaret hacmi hedefinin sarsılacağı da iddia ediliyor.

Bloomberg haberinde, söz konusu yaptırım seçeneklerinin Ankara’nın S-400’leri teslim alması halinde Türkiye’ye F-35 teslimatının durdurulması kararından bağımsız olduğu da vurgulanıyor.

YAPTIRIM PAKETLERİNİN İÇERİĞİNDE NELER VAR

Yaptırım paketlerinin içeriği tam olarak açıklanmazken muhtevası hakkında kısmi bilgiler paylaşıldı. Başta finans ve bankacılık sektöründen savunma sanayine kadar pek çok alanda Türkiye’ye büyük zorluklar çıkarabilecek niteliğe sahip oldukları belirtiliyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın ortak mutabakat olarak üzerinden durdukları en olası ve en sert paketin kırılgan olan Türkiye ekonomisinin hedef alıncağı belirtiliyor.

Şu ana kadar en geniş desteği alan seçeneğin ise Türkiye’nin stratejik savunma sanayii şirketlerinin “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA) kapsamında yaptırıma tabi tutulması olduğu ifade ediliyor.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler