Okulların açılmasına sayılı günler kala Bursa’nın Nilüfer ilçesinde veliler, çocuklarını kaydettirecek devlet okulu bulamıyor. 100 bin nüfuslu ilçede sadece altı devlet okulu var. Buna karşılık özel okul sayısı 50’ye yaklaştı.
29 ekim ve 23 nisan mahallelerinde devlet okulu yok
Artı Gerçek’ten Ezgi Bulut’un haberine göre; Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, nüfusu hızla artan Altınşehir, Ertuğrul, Balat, 23 Nisan, 29 Ekim ve Yüzüncü Yıl mahallelerinde kamuya ait sadece altı okul bulunuyor. Altınşehir Mahallesi’nde Rotary Anaokulu ve İlkokulu, Ertuğrul Mahallesi’nde Koç Ortaokulu ve Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi, Balat Mahallesi’nde Dr. İbrahim Ökten Anaokulu ve Şehit Sıtkı Şen İlkokulu, Yüzüncü Yıl Mahallesi’nde Emir-Koop İlkokulu var. 29 Ekim Mahallesi’nde ise devlet okulu yok. Burada biri anaokulu olmak üzere beş özel okul bulunuyor. 23 Nisan Mahallesi’nde sadece iki özel anaokulu var, devlet okulu ise yok. Ancak ilçede özel okul sayısı 50’ye yaklaşıyor. Bölgede devlet okulu bulunmaması velileri ve öğrencileri zorluyor.
‘Okul yaptırmak için sponsor bulun’
Mahalle sınırları içinde okul yapılmak üzere arsalar belirlenmiş olmasına rağmen okul yapılmıyor. Milli Emlak ve Millî Eğitim Müdürlüğü, okul yapılmasını talep eden muhtarlara ‘sponsor bulun’ yanıtını veriyor. Okul yaptıracak sponsor bulan bazı mahalle muhtarları ise Hazine ve belediye arasındaki hukuki anlaşmazlıklardan dolayı okul yaptıramıyor.
Sınıflar 40 kişiyi aştı
İhtiyacı karşılayacak devlet okulu olmaması nedeniyle bölgedeki çocuklar, diğer mahallelerdeki okullara servisle ya da toplu taşıma ile gitmek zorunda kalıyor. Okul sorunu nedeniyle Rotary Anaokulu ve İlkokulu, Koç Ortaokulu ve Emir-Koop İlkokulu’nda sınıf mevcutları 40’ın üzerine çıkıyor.
4 bin imza toplandı ama okul yapılmadı
Yaklaşık 20 bin nüfuslu Altınşehir Mahallesi’nde 896 öğrenci kapasiteli Rotary İlkokulu dışında devlet okulu yok. Mahalle sınırları içerisinde beş parselde mülkiyeti Hazine’ye ve tahsisi Millî Eğitim Bakanlığı’nda dört alan eğitim alanı olarak belirlenmiş ancak buraya okul yapılmıyor. Altınşehir Mahallesi Muhtarı Melahat Şanal, bu arsalara okul yapılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilmek üzere yaklaşık 4 bin imza topladığını dile getirdi.
Şanal, “Milli Emlak zarar ettiğini söyleyerek bu alanları eğitime vermekten vazgeçtiğini söylüyor. Sanıyorum ki okul yapmadıkları alanlara büyük gökdelenler yapacaklar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bize bize ‘yerel imkânlarla okul yaptırabilirsiniz’ diyor. Devletin okul yaptıracak bütçesi yok mu?” dedi.
‘Bağış’ adı altında kayıt ücreti isteniyor
Altınşehir Mahallesi’nde bir sitede özel güvenlik olarak çalışan 10 ve 13 yaşlarında iki çocuğu bulunan Deniz Çermik, ilkokul ve orta okul 4. sınıfa giden çocuklarını yürüme mesafesindeki Rotary İlkokulu’na kaydettiremediğini söyledi. Okulun ‘bağış’ adı altında kayıt ücreti istediğini anlatan Çermik, “Yürüme mesafesindeki okula bizim çocuklarımızı almıyorlar. Biz de mecbur kaldık çocukları servisle Görükle’de bir okula yazdırdık. Ben zaten asgari ücretle çalışıyorum. Servis ücretleri bin 500 lira olmuş. Biz çocuğumuzu okutmayalım mı? Asgari ücretin durumu ortada. Ben de çocuğumu evime yakın, yürüme mesafesindeki okula yazdırmak istiyorum” diye konuştu.
‘Sponsorumuz da var 15 yıldır okul yaptıramıyoruz’
Yaklaşık 15 bin nüfuslu Ertuğrul Mahallesi’nde hiç ilkokul olmadığını dile getiren muhtar Gülten Üstünkaya, Hazine ve belediye arasındaki anlaşmazlık nedeniyle okul yapılamadığını aktardı. Üstünkaya, “Benim yerim de sponsorum da hazır ama yer davalık olduğu için Milli Eğitim izin vermiyor. Yıllardır sponsorumu vazgeçmesin diye ikna etmeye çalışıyorum. Eskiden köy okulunun olduğu, eğitime tahsis edilmiş bir arazi ama hazine ve belediye arasındaki bir meseleden dolayı davalık olan bir yer. Sponsorumuz olmasına rağmen en az 15 yıldır okulumuzu yapamıyoruz” dedi.
‘Özel okula gönderecek durumumuz yok’
10 yaşındaki torununu evlerine çok uzak bir ilkokula yazdırmak zorunda kaldıklarını dile getiren Müzeyyen Esendal ise “Etrafımız özel okullarla sarılı ancak bizim özel okula çocuğumuzu gönderecek ekonomik durumumuz yok. Bir tane dahi devlet okulu olmadığı için torumuzu çok uzaktaki bir okula yazdırdık. Servis ücretleri zaten uçmuş durumda. Mecburen torunumu otobüsle okula getirip götüreceğim” diye konuştu.
‘Sınıflarda öğretmen masasına dahi yer kalmıyor’
Daha önce çocuklarını özel okula gönderen ailelerin de özel okul fiyatlarının artmasıyla çocuklarını bölgedeki devlet okullarına gönderdiğini ve bu nedenle de devlet okullarında yoğunluk olduğunu dile getiren veli Emine Bakır, “Çocuğum okula ilk başladığında sınıf mevcudu 26’ydı, şimdi 40’ları buluyor. Okulun sınıfları çok küçük. Öğrenciler sınıflara sığmakta zorlanıyor. Öğretmen masası dahi sınıfa sığmıyor. Yoğunluktan kaynaklı olarak sabahçı-öğlenci olarak ikili sisteme geçildi” dedi.
‘Öğrenciler uzak mahallelere gitmek zorunda kalıyor’
Bursa’da velilerin kayıt yaptıracak okul bulamadığını dile getiren Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ise “Biz her yıl okullar açılmadan önce okulların içindeki eksiklikleri anlatırdık, hazırlıkları değerlendirirdik. Fakat bu sene değerlendirecek okul yok. Yani okulun içindeki eksiklikleri konuşmaya sıra gelmiyor. Bursa’da hâlâ öğrencilerin bir okula kayıt olamaması veya uzaktaki mahallelere gitmek zorunda kalması büyük bir çaresizliği ortaya koydu” dedi.
‘Veliler eğitim öğretim için kredi çekiyor’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın kamusal görevini yerine getirmediğini söyleyen Yeliz Toy, “Milli Eğitim Bakanlığı ‘Biz okul yapmıyoruz’ diyebilecek kadar ileri gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu alanlardan elini çekerek, sermayeye yani özel okullara bu alanları terk ediyor. Bir taraftan sermaye kârına kâr katarken, veliler de ekonomik yoksulluk içinde büyük bir yükün altına giriyor. Kredi çekerek ya da kendi ihtiyaçlarından kısarak çocukların eğitim öğretimini karşılamaya çalışıyor. Bu velilerin yükleneceği bir maliyet değildir. Devlet eğitim alanından elini çekemez. Sermayeye, patrona veremez. 7 yaşındaki bir öğrenci servise binerek uzak bir mahalleye gitmek zorunda değildir, hem güvenli değildir” diye konuştu.
‘Fiilen özel okullar bölgesi ilan edildi’
Nilüfer’in fiilen özel okullar bölgesi ilan edildiğini dile getiren Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, iktidarın sosyoekonomik durumunun uygun olduğunu düşündüğü bölgelerde kamusal eğitimden tamamen çekildiğini söyledi.
İktidarın eğitimi hem dinselleştirdiğini hem özelleştirdiğini vurgulayan Dinga, şöyle dedi: “İktidar burada yaşayan insanları çocuklarını özel okula göndermeye mecbur bırakıyor. Bu bölgede çocuğunu gönderecek kamusal okul bulamayan yurttaşın iki seçeneği kalıyor. Ya uzak bir bölgeye servisle öğrencisini gönderecek ya da bölgede bulunan çok sayıda özel okuldan birisine çocuğunun kaydını alacak. Pek çok insanımız yaşadığımız ekonomik kriz içerisinde böyle bir imkâna sahip değil. Dolayısıyla herkes için tek bir çıkış noktası var; hep beraber tüm bu velilerin örgütlü bir şekilde, bilinçli bir şekilde bir araya gelerek okullarına sahip çıkması.”