Resmi Gazete’de bugün yayımlanan düzenlemeye göre, ayrılma hakkını kullanmış olanlar, üç yıl içinde sisteme otomatik olarak bir defalığına tekrar dâhil edilecek.
Çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dâhil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre ise Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.
Diğer yandan yönetmeliğe eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dâhil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak.
Emeklilik planına dâhil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak.
İlgili kanunlar kapsamında çalışan sıfatını haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dâhil edilecek.
BES hakkında
Türkiye’de dağıtım esasına dayalı SGK emekliliğine hak kazanma şartlarının 1999 yılında değiştirilmesinin ardından özel fonlama esasına dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi hayata geçirildi.
Emeklilik böylelikle yalnızca hak olmaktan çıkarılıp finansal bir yatırıma dönüştürülmedi, aynı zamanda emeklilik için gerekli çalışma günü sayısı önemli ölçüde arttırıldı ve düzenli çalışmayanlar için emekli olmak neredeyse imkânsız hale getirildi.
Böylece eğitim, sağlık ve barınma haklarının yanı sıra emeklilik de böylece fon ve bankaların hâkimiyeti altına girmiş oldu.