Barış Atay, madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel’in özür mesajının ardından sosyal medya hesabı Twitter’dan “Hepiniz ağlayarak özür dileyeceksiniz. O gün geldiğinde; affedeni, acıyanı, yargılamaktan vazgeçeni de unutmayacağız! Yok öyle ‘torunlarla emeklilik, hepimiz kardeşiz, kavga istemiyoruz’ falan. Her şey yeni başlıyor. Bu ülkeye, insanına yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz” diye yazmıştı.
Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, Atay’ın bu mesajı medya sonrası “Lütfen bu adama haddini bildiriniz!” başlıklı bir yazı kaleme almıştı. Hükümete yakın medya organlarında da Atay, bu mesajı sonrası hedef gösterilmişti.
Gözaltı süresinin uzatıldığı belirtilen Barış Atay dün gece saatlerinde serbest bırakıldı. Atay, Emniyet’teki sorguda, hedef gösterilmesine neden olan tweet’i ile ilgili şunları söyledi:
“Yusuf Yerkel’in geçtiğimiz 4 yıl boyunca bununla ilgili hiçbir üzüntü belirtmediğini ve hatta tekmeyi yiyen işçinin yargılandığını biliyorum. Hatta bir daha iş bulamadığını da biliyorum. O yüzden özrünü samimi bulmadım ama daha önemlisi bir suçun karşılığı özür değil yargılanmaktır. Sosyal medyada özrün kabul edilmesini toplumsal huzur adına bazı şeylerin sineye çekilmesini ısrarla yazanları görünce ben de Yusuf Yerkel’e istinaden, Yusuf Yerkel’in ağlak özrüne ve tavrına istinaden bu süreçte suç işlemiş olan ya da olma ihtimali bulunanları kast ederek ve Türkiye’nin her şeye rağmen bir hukuk devleti olduğunu düşündüğümden bu tweet’i paylaştım.”
Atay’a Emniyet’te Afrin operasyonu ile ilgili tweet’i de soruldu. Atay, “Afrin coğrafi olarak Suriye’ye ait bir bölgedir ve doğal olarak Suriye halkına aittir. Türkiye’de yaşayan bir yurttaş olarak ailem ile birlikte Antakyalı biri olarak gelişmeleri yakından takip ediyorum. Savaşın başladığı 2011 yılından bu yana AKP dış politikasının Suriye konusunda Türkiye’yi zor durumda bıraktığını düşünüyorum. Hükümet politikalarını eleştirmek bir yurttaşlık hakkıdır” dedi.