Ankara’da, Uzman Dr. Özgür Tarhan’ın (46), anestezi teknikeri Ayşe Karaman’ı öldürdüğü suçlamasıyla tutuklu yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, sanık Tarhan’ın, içkili olduğunu bilmesine rağmen Ayşe Karaman’a damar yolu açarak, ilaç vermesinin olayın yaşanmasına neden olması açısından sorumluluğunun belirlenmesi için dosyanın İstanbul Adil Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar verildi.
Soruşturma sonunda tutuklanan Özgür Tarhan’ın, Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “tasarlayarak adam öldürmek” suçundan yargılanmasına devam edildi. 3’üncü duruşmaya, tutuklu sanık Özgür Tarhan, Ayşe Karaman’ın ailesi ve taraf avukatları katıldı.
Hazırlanan animasyon sanığın anlamıyla örtüşüyor
Mahkeme heyeti tanığın dinlenmesinin ardından sanık avukatlarının olayın oluş biçimi ile ilgili hazırladıkları animasyonu dosyaya sunduklarını belirtti. Duruşma sırasında animasyon Karaman ailesinin avukatı Tevhik Tolga Beyendi’ye izletildi. Beyendi, animasyonun tamamen taraflı hazırlandığını, sanığın anlatımlarıyla örtüştüğünü, bu nedenle kendileri açısından olayı aydınlatacak bir yanı olmadığını savundu.
“Bu yazılanlara rağmen çantanda neden yarım kalmış ilaçları şırıngada beklettin?”
Mahkeme Başkanı Yaşar Sezikli, Karaman’ın ölümüne neden olan anestezi ilaçlarının prospektüsünü okuyarak, tek bir hasta için bir tüp kullanılması gerektiğini, artan kısmın bekledikten sonra başka hastada kullanılmamasını yazdığını söyleyerek sanığa, “Bu yazılanlara rağmen çantanda neden yarım kalmış ilaçları şırıngada beklettin?” diye sordu. Sanık da daha önceki ifadelerini tekrarlayarak, ilacın steril bir şekilde çekilmesi halinde 6 saate kadar başka hastada kullanılabileceğini, prospektüsteki uyarıların ilacın bozulmasıyla ilgili değil uygulanan hastada enfeksiyon olabileceği yönünde olduğunu iddia etti.
Avukatların talebi reddedildi
Karaman ailesinin avukatı kovuşturmanın genişletilmesini talep ederken, sanık avukatları araştırılması istenilen hususların dosyada mevcut olduğunu, bu nedenle bu taleplerin reddedilmesini istedi. Sanık avukatları, kaçma şüphesi olmadığı, toplanacak başka delil kalmadığını belirterek, sanığın tahliye edilmesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı da dosyanın tamamının İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek, olayın yaşanış biçimi açısından sanığın kusurlarının tespit edilmesini talep etti.
Duruşma 30 Mart 2020’ye erteledi
Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, dosyanın tamamının İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, sanığın içkili olduğunu bilmesine rağmen Ayşe Karaman’a istese bile damar yolu açarak ilaç vermesinin ya da çantasında anestezi ilaçlarını taşımasının olayın yaşanmasına neden olması açısından TCK 83 ve 85’inci maddeler açısından sorumluluğunun belirlenerek, bir rapor halinde mahkemeye gönderilmesine hükmetti. Karaman ailesinin avukatının kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini reddeden mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı ve duruşmayı 30 Mart 2020’ye erteledi.