Tarihi alanda incelemelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, 4 metre 80 santimetre genişliğinde 5 metre yüksekliğindeki çeşmenin, o dönem stadyuma gelen konukların su ihtiyacı için kullanıldığını belirtti.
‘Bu yılki kazı çalışmalarımızda sürprizle karşılaştık’
Doç. Dr. Öztaner, yapılan kazı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
”Sultanhisar ilçesinin hemen kuzeyinde 3 kilometre mesafedeki Nysa Antik Kenti, iki yakalı kent olarak literatüre geçmiş. Batı yaka ve bu tarafta doğu yaka olarak biliniyor. Bu iki yakalı kenti birleştiren ortada Tekkecik Dere Vadisi üzerine inşa edilmiş olan Roma mimarisinin güzel örneklerinden Nysa stadyumunun temellerini görüyoruz. Bir kısımda kentin iki yakasını birleştiren orta köprü ve hemen yanında stadyum başlıyor. Yaklaşık 250 metre güneyde üçüncü köprü mevcut. Stadyum bu her iki köprü arasında uzanıyor. Batı tarafındaki 2021 yılı kazı çalışmaları kapsamında doğu yakada da çalışmaya başladık. Roma mimari mühendisliğinin örnek gösterdiğimiz alt yapı sistemleri ve stadyumun doğu yakasındaki oturma sıralarının devamının araştırmasını yapıyoruz. Bu yılki kazı çalışmalarımızdan bir sürprizle karşılaştık. Stadyum Çeşmesi’ni kazı çalışmalarında açığa çıkardık.”
‘Ören yeri projesi hazırladık’
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer ise, Nysa için bir ören yeri projesi hazırladıklarını, ziyaretçi noktası, dinlenme salonu, gişe ve diğer sosyal tesisleriyle bir turizm konsepti oluşturduklarını kaydetti:
”Nysa bizim için çok özel ve butik bir lokasyon. Özellikle son yıllarda yapı verimliliği ile öne çıkan bir kazı alanıdır. Son 10 yılda 11 yapı ortaya çıkararak taçlandırdık. Stadyum çeşmesi yapısı, şu an Nysa’da ortaya çıkardığımız 3’üncü anıtsal çeşme özelliğindedir. Sadece Roma mimarisinin butik özellikleriyle süslenmiş bu çeşmelerin bir arada sunumu bile güzel bir turizm potansiyeli vaat ediyor. Biz Nysa için kısa sürede hazırlıklarını tamamladığımız bir ören yeri projesi hazırladık. Ziyaretçi noktası, dinlenme salonu, gişe ve diğer sosyal tesisleriyle güzel bir turizm konsepti çok yakında armağan edeceğiz. Nysa’da her yıl bizi heyecanlandıran bir kazı çalışması özellikle yapı verimliliği açısından sürekli kendini zenginleştirmesi bizi çok mutlu ediyor.”
Kazı çalışmaları devam ediyor
Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner başkanlığında, Nysa Antik Kenti’nde 10 yıldan beri kazı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar sırasında 11 tarihi yapı gün yüzüne çıkarıldı. Geçen yıl sütunlu yol bölgesinde 14 metre genişliğinde anıtsal çeşme bulunmuştu.
Kazı çalışmaları stadyum bölgesinin doğu ve batı yakasında devam ediyor.
Kaynak: Yeşil Gazete