Bizimle iletişime geçin

Güncel

Ankara tren kazasında tutuklu üç sanıktan ikisi tahliye edildi

Ankara’da yaşanan YHT kazasında konuşan tutuklu sanıkların avukatları, “Arkalarında kimse yok diye tutuklular. Asıl sorumlular mahkemeden kaçırılıyor” dedi. Mahkeme heyeti tutuklu iki sanık hakkında tahliye kararı verdi

Ankara’da 13 Aralık 2018 tarihinde 9 kişinin yaşamını yitirdiği Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin 10 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz olarak yargılanan sanıkların ifadesi ile görülmeye devam edilen duruşmada, ifadesi alınan sanık Şube Müdürü Recep Kutlay, kazada bir sorumluluğunun olmadığını ileri sürerek beraatını talep etti. 

‘Sinyal sistemi gelecek denildi gelmedi’

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Mükerrem Aydoğdu ise, “Bir hat açılışına ya da kapanmasına trafik dairesi karar vermez. Uzaktan kumanda ile hazırlanan makaslar uzaktan kontrol edilemiyor. Bunu kendi aramızda konuştuk. Her makas başına bir personel koyabilir miyiz diye. Ama sadece Ankara-Sincan arası 200 makas var. Biz de ilaveli bir kilit tertibatı kurduk” dedi. Gerekli tedbirlerin neden alınmadığına dair de konuşan sanık Aydoğdu, “Olayın olduğu akşam toplantı alıyorduk. Genel müdürlüğün söylediği söz ne olursa olsun yapmak gerekir dedi bazı arkadaşlar. Ben farklı baktığımı söyledim. Her olayda o ana ilişkin tedbirleri geliştirirseniz personelin alıştığı kuralları bozarsınız.  Var olan ilkelerimiz temeldir ve bozulmaz. İlk düzenlemeyi yaptığımız andan kaza olana kadar, yaptığımız hiç bir düzenlemeye dair bir tane dahil ne yazılı ne sözlü bir talimat gelmedi” diye aktardı. 

‘Banlıyö sistemiyle çarpışma riski ortaya çıktı’

Sanık Aydoğdu, kendisinden önce sanıkların verdiği ifadelerde “Sinyalizasyon sistemi olsaydı kaza olmazdı” sözlerine ise, “Hayır gelişen teknoloji önlemeye dönük.  Tüm sistemleri hem Türkiye’de hem yurt dışında yerinde gördüm. En üst düzey sinyal sisteminde bile sıfır risk diye bir şey yok. Riski azaltma vardır” şeklinde konuştu. 

Banliyö tren sistemi açılmadan önce sadece hızlı tren sisteminin olduğunu aktaran Aydoğdu, banliyö sistemi başlayınca trenlerin çarpışma riskinin ortaya çıktığını ifade etti. Bu şartlarda söz konusu kazanın yaşandığı hattın açılmaması gerektiği kanaatinde olduğunu belirten Aydoğdu, “Genel müdür emriyle hat açılacak denildi. Ve açıldı” dedi. 

‘Sinyal sistemi gelecek denildi gelmedi’

Ardından tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın avukatının, “Makas bölgesinde çarpışma riski varsa hattı işletmeye kapatma yetkisi kimde?” sorusuna sanık Aydoğdu, “Bölge müdürlüğünde” diye yanıt verdi. Müşteki avukatı Adem Kaplan’ın, “neden risk önlemi alamadınız” sorusuna ise, Aydoğdu, banliyö hatları açıldıktan sonra genel müdürlük tarafından bir ay içerisinde sinyal sisteminin geleceğinin söylendiğini ancak  gelmediğini anlattı. 

Sanıklardan TCDD Emniyet ve Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın kural hatası yapmadığını belirterek, bilirkişi heyetinin yetersiz olduğunu ve yeni bilirkişi heyetinin atanmasını istedi. Aşkın beraatını talep etti. 

Müştekiler: Şikayetçiyiz

Sanıkların ifadelerinin ardından, kazada yaralanan Yusuf Özdemir müşteki olarak söz aldı. Kaza günü YHT’nin 4’üncü vagonunda yer aldığını ifade eden Özdemir, “Trendeki koltuklardan kaynaklı çok büyük yaralanmalar oldu. Ben de dizimden yaralandım. Şikayetçiyim” dedi. 

Kazada yaşamını yitiren Tahsin Ertaş’ın eşi ve oğlu Ahmet Ertaş da şikayetçi olduklarını söyledi.

‘Arkasınsa kimse yok diye tutuklu’

Ardından iddia makamı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.  

İddia makamına karşı çıkan tutuklu sanık Sinan Yavuz’un avukatı Erdem Elvan, “Devlet demiryolları yüksek kademedeki yöneticileri burada olmadan bu yargılama devam edemez. Çorlu tren kazasında kimse tutuklanmadığı için burada ceza vermeye kalkıyorlar. Toplumsal baskıdan korkuyorlar. Arkasında kimse yok diye tutuklu” dedi.  Elvan müvekkili tutuklu sanık Yavuz’un tahliye edilmesini istedi.  

Sanık Emin Ercan Erbey avukatı Özay Akar ise, “İlk tutuklama gerekçesinde kamuoyunu yatıştırmak, infial yaratmamak gibi gerekçeler kullanılıyor. Bu şekilde bir şart CMK’da neden olarak sayılmıyor. Sırf o gün görevde diye müvekkilimin tutuklanması ve gerekçenin bu gösterilmesi hukuk adına utançtır. Esas infial mahkemeden kaçırılanlardır. Tutukluluk halinin devam etmesine karar verecekseniz toplumun ve bizim vicdanımızı rahatlatacak bir gerekçe sunun. Tahliyesini talep ediyorum” şeklinde konuştu.

İki sanık tahliye edildi

Ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Osman Yıldırım’a 5 günlük eğitimin verilip verilmediğinin araştırılması için gerekli yerlere bildirilmesini istedi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verirken, hareket memuru Sinan Yavuz ve trafik kontrolörü Emin Ercan Erbey’in tahliyesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 24 Ocak tarihine ertelendi.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler