Bizimle iletişime geçin

Dünya

AB’den, Türkiye’ye Doğu Akdeniz yaptırımı hazırlığı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz sahasında yürütmüş olduğu doğalgaz arama faaliyetlerine Avrupa Birliği tepki gösterdi. Söz konusu olan arama faaliyetlerin sürmesi halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı belirtildi

Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında genişleterek sürdürdüğü doğalgaz arama faaliyetlerinin yasal olmadığını açıklayan Avrupa Birliği (AB) yapılan sondaj çalışmalarına tepki gösterdi.

Türkiye’nin ikinci sondaj gemisini Doğu Akdeniz’e göndermesi sonrasında AB Türkiye’ye yaptırım uygulayacağı sinyalini verdi.

Bugün bir araya gelen  AB temsilcilerinin bugün Türkiye’ye yönelik baskıyı artırmak konusunda görüş birliğine vardığı ve Pazartesi günü düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye’ye ceza verilebileceği belirtildi.

Türkiye Gerilimi Tırmandırıyor

Öte yandan Pazartesi günü düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye’ye ceza verilebileceği belirtiliyor. AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk, AB’nin tüm iyi niyetine karşın Türkiye’nin gerilimi tırmandırdığını belirterek, bu tutumunun AB’nin tepkisini kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti.

Diplomatik kaynaklara göre Türkiye’ye yönelik olası cezalar ilk aşamada siyasi müzakere kanallarına kısıtlama getirilmesi ve AB mali yardımlarının daha da azaltılması şeklinde olacak. Daha sonraki aşamada ise bireylere, şirketlere veya genel olarak ekonomiye yönelik yaptırımlar gündeme gelebilecek.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini

Kıbrıs: Gemi gönderilemesi egemenlik ihlalidir 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Brüksel’in sondaj krizinde Kıbrıs Cumhuriyeti’ne verdiği desteği yineleyerek, Ankara’yı AB-Türkiye ilişkileri üzerinde “ciddi anlamda olumsuz bir etki yaratacak” eylemlerine son vermeye ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine, uluslararası hukuk uyarınca saygı göstermeye davet etmişti. Mogherini, “Planlanan bu ikinci sondaj operasyonu, Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal eden, kabul edilemez yeni bir gerginlik unsurudur” ifadesini kullanmıştı.

Kıbrıs Cumhuriyeti de dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgeye sondaj gemisi göndermesini kınayarak bu durumun “egemenliğinin ihlali” olduğunu belirtmişti.

Türkiye’nin hidrokarbon aramak üzere bölgeye gönderdiği ilk gemi olan “Fatih” geçen Mayıs ayında Kıbrıs’ın batısına ulaştıktan sonra sondaj çalışmalarına başlamıştı. Türkiye’nin gönderdiği ikinci gemi “Yavuz” ise Pazartesi günü adanın doğusuna ulaştı.

Kıta Sahanlığı Kimin?

Kıbrıs Rum yönetimi 2011 yılında hidrokarbon aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan etmişti. Kıbrıs Cumhuriyeti bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmalarına başladı. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilan ettiği parsellerden bazıları, Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) ada açıklarında petrol ve doğalgaz araması için ruhsat verdiği alanlarla kesişiyor. Türk tarafı da Rum tarafı da kesişen noktalarda sondaja başlamadı. Ancak taraflar, kesişen alanlar dışındaki bölgelerde yapılan arama ve sondaj çalışmalarına da tek taraflı gerçekleştirildikleri gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Çavuşoğlu: Karar Türkiye’ye Aittir

Çavuşoğlu Ankara’da düzenlenen Irak ile askeri işbirliği toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışmaları ile ilgili de konuştu. “Sondaj çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Fatih gemimizden sonra Yavuz gemimiz de bölgeye gitti ve bu bölgede sondaj çalışmalarını başlatacak” ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, “Hiç kimsenin yorum yapma hakkı yoktur. Kıta sahanlığında ne yapmak istediğine ancak Türkiye karar verir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada da, Kıbrıs’ın AB üyesi olduğuna vurgu yapılarak, bu nedenle Birliğin iki taraf arasında bağımsız bir arabulucu olamayacağı ifade edildi.

DW’den derlenmiştir



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Dünya Haberler