Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, eylemler sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesini yayınladı. Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın imzasıyla yayınlanan genelgede, polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılmasına da karar verildi.
Genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” savunuldu. Ses ve görüntü almanın da görevi yapmayı engellediği iddia edildi.
Genelgede, “Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi” ifadelerine yer verildi.
‘Garantiye alma belgesi’
ÇHD İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada genelgeyle ilgili, “İçişleri Bakanlığı’ndan 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!” denildi.
ÇHD İstanbul Şubesi’nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İzmir’de dün düzenlenen 1 Mayıs eyleminde polisin gözaltına aldığı bir kişinin boynuna nefes almasını engelleyecek biçimde diziyle bastırdığı fotoğraflar yer aldı.