Bizimle iletişime geçin

Güncel

DFG’den şubat ayı raporu: 1 gazeteci tutuklandı, 6 gazeteciye toplam 26 yıl hapis verildi

DFG’nin şubat ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre; 6 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı ve 6 gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilere yönelik 2021 yılı şubat ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Gazetecilere yönelik baskıların hız kesmediğinin belirtildiği raporda, neredeyse her gün gazetecilerin gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava, hapis cezası, ajanlık dayatması, saldırı ve tehditler yaşadığı belirtildi. 

Mezopotamya Ajansının geçtiği haberde, raporda, yargının gazetecilere yönelik yaklaşımlarına dikkat çekilerek, Şubat ayının “karanlık” olarak değerlendirildi. Raporda, “Yargı bu konuda iktidardan bağımsız bir yerde durmuyor, hatta söz konusu gazeteciler olduğunda iktidara bağımlı bir hale geliyor. İktidar kanadını rahatsız eden her haber, görüntü veya fotoğraf için yargı vakit kaybetmeden harekete geçiyor ve gazeteciler hakkında soruşturmalar başlatılıyor, davalar açılıyor. Gazeteciler neredeyse her gün hâkim karşısına çıkarılıyor. Raporda da yer verdiğimiz üzere, Şubat ayında 36 dosyadan 72 gazetecinin hâkim karşısına çıktığını görüyoruz. Yargıyı basın emekçilerine karşı ‘sopa’ görevi görmekten vazgeçmeye çağırıyor, haber yapmanın suç olmadığını gazetecilerin temel görevi olduğunu hatırlatıyoruz” denildi. 

“Tutuklu tüm gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını bekliyoruz”

Türkiye’nin gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesine dönüştüğü belirtilen raporda, “Onlarca meslektaşımız özgürlüklerinden mahrumken, tutuklanan gazetecilere neredeyse her ay yenileri ekleniyor. Burada hedef alınan tek tek gazeteciler değil, gazetecilik mesleğidir. Mahkûm edilmek istenen basın emekçileri değil basının kendisidir. Bunun farkında olduğumuzu belirtiyor ve tutuklamalardan biran önce vazgeçilmesi çağrısı yapıyoruz. Tutuklu tüm gazetecilerin bir an önce özgürlüklerine kavuşmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ ve hukuk reformunun tartışıldığı şu günlerde, mevcut durumu kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Eğer reform söylemlerinde samimilerse ilk adım olarak cezaevindeki gazetecileri serbest bırakmakla başlayabilirler” ifadeler yer aldı. 

Kadın gazetecilerin 8 Martı kutlandı

İktidarın basını kontrol altına alma çabasının beyhude olduğu ifade edilen raporda, baskılara karşı “Özgür basın, özgür toplum” şiarıyla gazetecilik faaliyetlerinin kararlılıkla sürdürüleceği kaydedildi. DFG, kadın gazetecilerin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. 

6 gazeteciye toplamda 26 yıl hapis

Raporda, Şubat ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı: “6 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci saldırıya uğradı, 8 gazeteciye kötü muamele, 2 gazeteciye tehdit, haber takibi yapan 2 gazeteci olaylı bir şekilde engellendi, 4 soruşturma, 11 dava, 6 gazeteciye toplam 26 yıl hapis cezası verildi, 2 gazeteciye cezaevinde kötü muamele, 174 habere ve 3 internet sitesine erişim engeli, toplam 85 gazeteci tutuklu.”



Kasım 2024
PSÇPCCP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Daha Fazla Güncel Haberler