Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 13.33, yurt içi üretici fiyatları yüzde 12.61 arttı.
Aylık bazda TÜFE yüzde 0.57, Yİ-ÜFE yüzde 0.87 artış gösterdi.
TÜFE, martta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 2.29, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.86 yükseldi. Yİ-ÜFE ise Aralık 2019’a göre yüzde 3.22, geçen yılın mart ayına göre yüzde 8.50 arttı.
Tüketici enflasyonunda geçen ay yıllık yüzde 12,4 olan artışın son açıklanan rakamlara göre yüzde 11,8’e gerilemesi temel olarak iki nedene dayanıyor.
Petrol fiyatlarının düşmesi ve salgın nedeniyle ekonomik aktivitenin ciddi ölçüde yavaşlaması, buna bağlı olarak talebin azalması enflasyonun da daha düşük gelmesine yol açtı. Fiyatları aşağıya çeken bu iki unsur karşısında, enflasyonu arttırabilecek TL’nin değer kaybının bu iki etkiye göre daha zayıf kalması fiyatların daha az artmasına sebep oldu.
Özellikle gıda enflasyonunun, ortalama enflasyonun altına düşmesi dikkat çekiyor. Yaş sebze ve meyvenin virüs salgını nedeniyle ihraç edilememesi ve iç piyasaya verilmesi fiyatlardaki gevşemenin önemli bir nedeni.