Bilim insanları ABD büyüklüğündeki bir alana milyarlarca dönüm ağaç dikmenin “iklim değişikliğiyle mücadele için bugüne kadarki en etkili yol” olduğunu ortaya koydu.
Yapılan bir araştırma doğal koşulları sayesinde kolayca ağaçlık ve ormanlık hale gelme potansiyeline sahip 900 milyon hektarlık (2,2 milyar dönüm) alanın ağaçlandırılmaya hazır beklediğini gösterdi.
Science adlı bilimsel yayında yer alan analize göre ağaçlar büyüyüp olgunlaştıkça 205 milyar ton karbonu emebilir ve depolayabilir.
Karbonun çoğunun atmosferden geldiğini varsayarsak dikilen ağaçlar Sanayi Devrimi’nden bu yana havaya salınan fazladan 300 milyar tonluk karbonun üçte ikisinin emilimine yardımcı olabilir.
Çalışmayı yapan Crowther Laboratuvarı’ndan İsviçreli bilim insanlarına göre “küresel ölçekte yeniden ağaç dikmek iklim değişikliğiyle mücadele için bugüne kadarki en etkili yol.”
Bunun aksine diğer uzmanlar da araştırmada öngörülen bu tür bir orman canlandırma çalışmasının atmosferden ne kadar karbon emebileceği konusundaki rakamların aşırı olduğunu ve esas fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon salımını ortadan kaldırmaya odaklanılması gerektiğini belirtti.
Araştırmanın yardımcı yazarı Profesör Tom Crowther şunları söyledi:
Hepimiz ağaçlandırma yapmanın iklim değişikliği ile mücadelede rol oynayabileceğini biliyorduk, ancak bunun ne gibi bir etki yaratabileceği konusunda hiçbir bilimsel analiz yoktu. Çalışmamız ormanları yeniden canlandırmanın günümüz için en iyi iklim değişikliği çözümü olduğunu gösteriyor ve bu tip bir yatırımın haklı olduğunu sağlam kanıtlarla sunuyor. Bununla birlikte yeni ormanların olgunlaşması ve bahsedilen potansiyele ulaşması yıllar alacaktır. Gittikçe daha da tehlikeli hale gelen iklim değişikliğiyle mücadele için bugün var olan ormanları korumak, diğer çözüm yollarından sapmamak ve özellikle fosil yakıtları ekonomilerimizden uzaklaştırmaya devam etmek hayati önem taşıyor.
Analiz için koruma altındaki alanlara ait yaklaşık 80 bin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü kullanıldı. Bunlarla Arktik tundra, savan, açık ve sıkı ormanlardaki doğal ağaç örtüsü ölçüldü.
Crowther Laboratuvarı insan müdahalesinin düşük olduğu, tarım veya kentsel alan olarak kullanılmayan ormanların 1,7 milyar hektarlık alandan 1,8 milyara genişletilebileceğini ortaya koydu. Bu sayede de ekstra 900 milyon hektarlık ağaç örtüsü yaratılabilir.
Çalışmanın başyazarı Jean-Francois Bastin’in önderliğindeki araştırma ayrıca tarım alanlarında ve kentsel alanlarda da ağaç dikme potansiyeli bulunduğunu öne sürüyor.
Bilim insanlarının tahminlerine göre kentsel alanlara dikilecek fidanlar ve ormanlara kurulan tarım arazileriyle 700 milyon hektarlık daha ekstra ağaçlandırma alanı açılabilir.
University College London’dan Profesör Simon Lewis de çalışma hakkında yaptığı açıklamada dikilecek yeni ağaçların 200 milyar ton karbon emebileceği tahmininin “çok yüksek” olduğunu belirtti.
Lewis sözlerine şöyle devam etti:
Yeni ormanlar yaratmak atmosferdeki karbonu temizlemekte rol oynayacaktır. Ancak iklimi yeniden dengelemenin tek yolu sera gazı salımını net olarak sıfıra indirmektir. Bu da fosil yakıtlar ve tahrip edilen ormanlardan kaynaklı emisyonları sert bir şekilde azaltmakla mümkün.
Kaynak: Independent Türkçe