Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonu Sözcüsü İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘Ekonomi 2017’nin başında tökezledi’
Paylan, Türkiye ekonomisini freni patlamış bir arabaya benzeterek konuşmasına başladı. Türkiye ekonomisinin 2017 yılının başında tökezlediğini kaydeden Paylan, şunları söyledi: “Arabanın motoru tekledi. Dedik ki ekonomide sorun var. Bunun da sebebi siyasi. Siyasi tedbirler alınması lazım. ‘Demokratikleşmeyle ilgili, Türkiye’ye güvenmekle ilgili sorunlar var’ dedik. ‘Yerli ve yabancı yatırımcı Türkiye’ye güvenmiyor’ dedik. Arabanın şoförü dedi ki ‘Benim arabamın sorunu yok.’ Ne yapacağım? Frenleri patlamış bir arabayla daha da gaza basacağım. Ekonomi kurmayları uyarılar yapmaya başladılar, ‘Tedbirler almamız lazım’ dediler. Arabanın şoförü, kendi ekonomiden sorumlu bakanını dahi azarladı, gaza bastı, neden? Çünkü seçimler var. Seçim ekonomisi yapması lazım. Bütün bunların sonucunda, geçen yıl araba hızlandı ama frenler patlak, yokuş aşağı hızlandık ve sonuçlarını bugün görüyoruz. Az önce baktım, eğer daha da yükselmediyse çünkü yolda yükseliyordu, Dolar kuru şu anda 4,15, Euro kuru 5,12. Arabanın motoru artık yandı arkadaşlar. Eğer ki tedbir alınmazsa duvara çarpacağız.”
‘Merkez Bankası vesayet altındadır’
Enflasyon rakamlarına ilişkin bilgi veren Paylan, enflasyonun 11-12 oranlarına geldiğini kaydederek, TL’nin 13 yılda yüzde 100 oranında değer kaybettiğini söyledi. Paylan, şöyle devam etti: “‘Ne yapıyorsunuz’ dedik. ‘Biz izliyoruz’ diyebildi Sayın Merkez Bankası Başkanı. ‘Dolar kurundaki yükselişin sebeplerini, enflasyondaki yükselişi gözlemliyoruz’ diyebildi. Ben de herhalde bu ülkedeki paranın değerini Marslılar koruyacak dedim. Türkiye’deki enflasyonu herhalde Mars’tan birileri gelip düşürecek.
Dün TBMM’de, iki yıl sonra Merkez Bankası Başkanımızı görebildik. Normalde 6 ayda bir gelip sunum yapması gereken Merkez Bankası Başkanı, iki yıl sonra nihayet Plan Bütçe Komisyonu’nda bir sunum yaptı. Merkez Bankası Başkanı’na sorularımız oldu. Merkez Bankası fiyat istikrarından sorumludur. Yani enflasyondan sorumludur. Merkez Bankası’nın bütün kadrosunun aslında ekonomik tedbirler almaya yeterli birikimi var. Bunu kesinlikle biliyoruz. Ancak Merkez Bankamız şu anda vesayet altındadır.”
‘1994-2001 krizinin şartlarını yaşıyoruz’
Türkiye’nin 1994 ve 2001 krizlerinin şartlarını yaşadığına dikkat çeken Paylan, tedbir alınmaması durumunda maliyetin yoksulların sırtına bineceğini kaydetti. “Acil ekonomik ve siyasi tedbirler alınması lazım” diye devam eden Paylan, şunları söyledi: “Özel sektörün 220 milyar Dolar borcu var. Ne oluyor dolar kuru yükseldiğinde, paralarını yurt dışına götüren bazı gruplar, orada yatırımlar yapanlar, borcu burada bıraktılar. Dolar kuru yükseldiği için borçları ödeyemiyorlar. Türk Telekom’u alan grup 5 milyar Dolar borcunu yapılandırmaya koşuyor, Ülker Grubu 8 milyar Dolar borcunu yapılandırmaya koşuyor, Doğuş Grubu 6 milyar Dolar borcunu yapılandırmaya koşuyor. Bunlar buz dağının görünen taraflarıdır arkadaşlar. Şu anda 220 milyar dolar özel sektör borcunun tamamı dardadır, zordadır. Emin olun şu anda Hükümet’in kapısını aşındırmaktadır. Yandaş olanların borcu yapılandırılacaktır ama yandaş olarak davranmayanlar, iflas edeceklerdir. Bunu sonucunda da milyonlarca emekçimiz, işçimiz işsiz kalacaktır.”
‘Vatandaşın cebinden alınacak 23 yatırımcıya verilecek’
Türkiye’de yüzbinlerce yatırımcının olduğunu kaydeden Paylan, sadece 23 projeye 135 milyar teşvik verildiğini söyledi. Paylan, devamla şunları vurguladı: “Ülkemizde yüzbinlerce yatırımcı var. Milyonlarca vergi mükellefi var. Burada oturan tüm gazeteciler çalışıyor. Bordroları var, kazançları karşılığında vergi veriyorlar. Devlet ne diyor yatırımcılara? 81 milyonun emeği karşılığında 23 kişiye ‘Gel yatırım yap, ben senden vergi almayacağım’ diyor. ‘İşçi çalıştırırsan sigorta primi almayacağım’ diyor. ‘Arazi bedava’ diyor. ‘Eğer enerji kullanırsan yarı fiyatına vereceğim’ diyor. ‘Faiz indirimli’ diyor. Bu şartlarda siz yatırım yapmaz mısınız? Herkes yatırım yapar. Nurettin Canikli’nin bu 23 kişiye, bir patron koltuğunda masaj yapacağım demediği kaldı. Bir tek bu! O masajı da yapacağım derse bu yatırımcılar çok keyifli olurlar. Zaten keyiflerini şurada gördük. Bir Katarlı yatırımcı röportaj veriyor. ‘Çok mutluyum, 5 milyar Dolarlık yatırımım karşılığında 6 milyar Dolar teşvik aldım’ dedi. Yatırımından fazla teşvik almış, neden yatırım yapmasın ki? Türkiye’de yatırım yapan, vergi ödeyen milyonlarca vatandaşımıza sesleniyorum, siz vergi vereceksiniz bu 23 yatırımcı vergi ödemeyecek. Kim ödeyecek bu vergileri? 81 milyon ödeyecek. Neyle ödeyecek? Benzine zam geliyor, motorine zam geliyor, ekmeğe zam gelecek, ete zam gelecek, sizlerin cebinden alınacak bu 23 yatırımcıya verilecek.” (Mezopotamya Ajansı)