Bizimle iletişime geçin

Güncel

10 Ekim Ankara katliamı davası bir kez daha ertelendi

10 Ekim Ankara Gar Katliamı davasının 17. duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklar yönünden tefrik edilen dosyasının 17. duruşması, Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya sanık Erman Ekici, SEGBİS ile bağlandı. SEGBİS bağlantısı sırasında ses sorunu yaşanması nedeniyle bir sonraki celse için duruşma salonuna getirilmesine karar verilen sözde “Türkiye vilayeti sorumlusu” Kasım Güler, duruşma salonunda hazır bulundu.

Kasım Güler, tanık olarak dinlendi. Güler, “2012’de El Kaide operasyonlarıyla alındım, cezaevinde kaldım. 2014 yılında, Suriye’ye gittim, orada kaldım. Orada gelen ailelere yardım ediyordum. Eylemlere hiç katılmadım. Ailelere giyecek, yiyecek yardımında bulundum. Türkiye’den Suriye’ye iki üç sefer girip çıkıyordum. Karakol komutanı da biliyordu, o dönem bir sorun olmuyordu. IŞİD kurulunca, şeriat olduğu yerde yaşamak istedim, o yüzden kaldım” dedi.

IŞİD’de olduğu süre boyunca eğitim vermediğini söyleyen Güler, “2015’in 6. ayında uçak vurdu, ayağım parçalandı. Hastanede yattım 3 ay. 2 yıl da evde kaldım. İdlib’e geçtiğimde internette kırmızı listede olduğumu gördüm. Orada yaşamaya başladım” dedi.

80 gün MİT’te kaldığını söyleyen Güler, “MİT’teki ifadem doğru değil, kabul etmiyorum. ‘Bir kelime değiştirirsen seni tekrar alacağız’ dediler. MİT’in tehdidiyle böyle konuştum” dedi.

Avukat Eylem Sarıoğlu, Güler’e, ifadesinde Türkiye’ye rahat girip çıktığını söylediğini hatırlattı. Bunun üzerine Güler, “Çok rahat giriş çıkış olurdu. Yüzlerce insan gelir giderdi. Karakoldaki askerlere ‘Suriye’ye yardıma giriyoruz’ derdik, geçerdik” dedi. “MİT sizinle ilgili niye pazarlık kurgusu yapma gereği duydu” sorusu üzerine Güler, “Bunu MİT’e sorabilirsiniz, bana sormayın” dedi.

Mahkeme Başkanı, Sarıoğlu’na soruların katliam çerçevesinde olması gerektiğini söyledi. Sarıoğlu’nun soruların katliamla ilgili olduğunu söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Bildiğini biliyordur, bilmediğini bilmiyordur” dedi. Bu sözler üzerine salondan Mahkeme Başkanı’na “Siz onun avukatı mısınız, bizi tehdit ediyorsunuz” sözleriyle tepki gösterildi.

Avukatlara tepki gösteren ve sorulara yanıt vermek istemeyen Güler, “Ben buraya tanık olarak geldim, beni sanık yerine koyup soruyorsunuz” dedi. Aileler tepki gösterince Mahkeme Başkanı “Müdahale ederseniz salonu boşaltırım, tanığı gönderirim” dedi. Ailelerin Mahkeme Başkanı’na “Tehdit ediyorsunuz, sanığı tanık yerine koyup savunuyorsunuz” diye tepki göstermesinin arasından Mahkeme Başkanı duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Aranın ardından Güler, 10 Ekim Katliamı’nı haberlerden öğrendiğini öne sürdü. IŞİD’de giyecek ve yiyecekle uğraştığını ama MİT operasyonuyla alındığını söyleyen Güler, 2017’den itibaren kırmızı listede aranması konusundaki sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Güler, nisan ayında yakalandığını ama 80 gün MİT’te tutularak işkence gördüğünü iddia etti.

Avukat Murat Kemal Gündüz, tanıkların mahkemeye geldiğinde daha önceki ifadelerini kabul etmediğini belirterek şöyle konuştu:

“Sayın Başkan, bir sonuca varamıyoruz. MİT gidip operasyonla aldığına göre firari sanıklarla ilgili bilgisi var. Ağır ceza mahkemesinin kamu gücünü kullanarak bu bilgileri istemenizi talep ediyoruz. Herkes ‘Nusret Yılmaz öldü’ diyor ama arama listesinde yeşilden kırmızıya çıkarılmış. Demek ki devletin elinde resmi bilgi belge var.”

Avukat Sevinç Hocaoğulları, kamu görevlilerinin yargılanması için somut talepleri olduğunu ama tek bir kamu görevlisi hakkında bile işlem yapılmadığını ifade etti. Aslında yargının bu tutumuyla katliamda can çekişen insanlara karşı polisin gaz kullanabileceğini söylemiş olduğunu belirtti. “Bu yüzden taleplerimizi reddederken neyin parçası olduğunuzu gözler önüne sermek istedik” diyen Hocaoğulları, şöyle devam etti:

“Henüz katliamın ikinci gününde saldırıya tepki gösterenlere polis müdahale etti. 2019 yılı dışında katliamın her yıl dönümünde yakınlarını anmak isteyenlere polis saldırdı, haklarında dava açılanlar var. ‘Duruşmaya girmeyeceğim’ diyen meslektaşımız hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Kırklareli’de katliama karşı protestodan 6,5 yıl sonra dava açılmış.”

Mahkeme Başkanı’nın “Biz ne yapalım bu konuda” demesi üzerine Hocaoğulları, kovuşturmayı genişletme taleplerinin bu yaşananlarla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Yargıtay kararına tepki

Avukat Eylem Sarıoğlu, Yargıtay kararını eleştirerek, “Hukuk fakültesini yeni bitirmiş stajyer arkadaşım bu dosyayı okuduğunda ‘Hiçbir polis, kamu görevlisi yargılanmadı mı’ diye sordu” dedi.

Sarıoğlu, İlhami Balı’nın sınırdan geçişleri sırasında konuştuğu askerler, canlı bombaların Ankara’ya gelişini engellemeyenler, mülkiye müfettişleri raporuna göre istihbaratlara rağmen önlem almayan ve yaralılara gaz sıkan polisler hakkında tek bir cümle bile olmadığını söyledi.

Suriye’dekilerin iadesi talebi

Avukat Senem Doğanoğlu, insanlığa karşı suçtan yargılamanın devam ettiğini ve Yargıtay’ın inkar ettiğini söyledi. Firari sanıkların çoğunun Suriye’de olduğunun mahkemeye bildirildiğini belirten Doğanoğlu, Adalet Bakanlığı ile bu sanıkların iadesi için yazışmanın başlatılmasını talep etti.

Sanık avukatından provokasyon

Sanık Erman Ekici ise suçlamaları reddederken, “Ebu Talha” diye bir kod adı olmadığını savundu.

Sanık Avukatı Heyyam Fidan’ın sözleri tansiyonu yükseltti. Fidan “Burada ‘Adalet istiyoruz’ diyenlerin buna hakkı yoktur. Bu ülkede ‘Atatürk’ü sevmiyorum, laikliği savunmuyorum’ diyenlere ‘Yallah Arabistan’a’ deniyor. Şeriatla yönetilen Suriye’ye gidince IŞİD’çi olduğu söyleniyor” dedi.

Mahkeme Başkanı ve ailelerin uyarmasının ardından avukat, ailelerden birine “Soytarı” diye hakaret etti. Tansiyon yükselince davaya 15 dakika ara verildi.

Talepler reddedildi

Mahkeme heyeti; hakkında arama kararı olan sanıkların yakalanmasına, Yunus Durmaz hakkında Antep’teki dava dosyalarının istenmesi talebinin reddine, Mehmet Fatih Alıcı ve Ömer Tatlıcı’nın yeniden dinlenmesi talebinin reddine, kamu görevlileri ve Ankara Emniyeti hakkında katliama ilişkin ihmalleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulması ve müfettiş raporunun getirilmesi talebinin reddine, sanıklar hakkında katliamdan önceki istihbaratların dosyaya getirilmesi talebinin reddine hükmetti.

Bir sonraki duruşma 27 Aralık 2022 tarihine ertelendi.



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Güncel Haberler