Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 2021 yılında kamu emekçilerinin yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı.
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik tarafından yapılan açıklamada pandemi sürecinde güvencesiz, sözleşmeli ve taşeron çalıştırmanın yaygınlaştırıldığını, kayıt dışılık ve kuralsızlaştırmanın arttığını, on binlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesiyle iş yükünün arttığını vurgulayarak faşizmin baskı ve dayatmalarına karşı kazanılmış hakların korunmasının ve yeni haklar elde etmenin yolunun fiili-meşru mücadele olduğunu belirtti.
OHAL’i fırsata çeviren AKP hükümetinin onbinlerce kamu emekçisini ihraç ederek çalışma hakkını elinden aldığını hatırlatan Bozgeyik, 5 yıldır yürürlükte olan OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun 123 bin 78 başvurudan 117 bin 828’ini karara bağladığının bilgisini paylaştı.
‘Başvurular Reddediliyor’
Başvurulardan 101 bin 987’sinin reddedildiğini sadece 15 bin 841 kişi hakkında göreve iade kararı verildiğini aktaran Bozgeyik, komisyonun göreve başladığı günlerdeki öngörülerinin çıktığını, hukuki süreç işliyormuş görüntüsü vermek için başvurulardan yüzde 13’ünde iade kararı verildiğini vurguladı.
15 Temmuz sonrasında 4 bin 816 KESK’linin hukuksuzca ihraç edildiğini hatırlatan Bozgeyik, 4 bin 239 başvurudan bin 604’üne ret, bin 140’ına kabul yanıtı verildiğini, diğer başvuruların halen karara bağlanmadığını söyledi.
Göreve iade kararı verilen 15 üyelerinin bu süre içinde yaşamlarını yitirmesinden duydukları üzüntüyü dile getiren Bozgeyik, yaşanan intiharlara işaret etti, “100’den fazla insanımız ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle içine girdikleri çıkmazdan kurtulamayarak intihar etmişlerdir” dedi.
‘Komisyon Redlerini Reddediyoruz’
Barış akademisyenlerinin başvurularına verilen ret kararlarını da hatırlatan Bozgeyik, AYM kararlarına uyulmayan OHAL Komisyonu’nun iktidarın talimatıyla hareket ettiğini vurguladı. Bozgeyik, “Komisyonun retlerini reddediyoruz. Onlar gidecek biz geri döneceğiz. Hocalarımız üniversitelerdeki kürsülerine dönünceye kadar mücadelemize kesintisiz devam edeceğiz” diye konuştu.
OHAL’in 7145 sayılı kanunun 26. maddesi ve 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. madde ile devam ettirildiğini vurgulayan Bozgeyik, uygulamanın en çok iktidarın sendikal hak ve özgürlük karşıtı politikalarını eleştiren KESK’lileri hedef aldığını kaydetti.
Bozgeyik, OHAL’in kaldırıldığı iddia edilirken geçici 35. madde eliyle 98 KESK’linin bakanlıkların oluru ile ihraç edildiğini hatırlattı, son olarak 21 Eğitim-Sen üyesinin Diyarbakır’da bu şekilde ihraç edildiğini söyledi.
KESK ve Eğitim-Sen’in eylem ve etkinliklerinin suç kapsamına alınmasını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Bozgeyik, “Açık ki, AKP örgütlenme özgürlüğünü hedef almakta, sendikal ayrımcılığı derinleştirerek üyeleri istifaya zorlamaktadır” diye konuştu.
‘PTT Yönetimi AKP Bürosu’
PTT’de artan sürgün saldırısının PTT yönetiminin AKP bürosu gibi çalışmasına bağlayan Bozgeyik, Tüm Bel-Sen’e yönelik saldırıların da kayyumlar sonrasında arttığını söyledi.
Bozgeyik yaşanan ihlalleri şu şekilde özetledi: “Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, ihraç olmaları nedeniyle sendika yöneticisi olunamayacağı iddiası ile açılan davalar, aylıktan kesme ve idari para cezaları, görevden uzaklaştırma (açığa alma), uyarı ve kınama cezaları, sendikal ayrımcılık ve sendikal faaliyetlerin engellenmesi, sendikal materyallerin dağıtımının engellenmesi, eylemlere müdahale, gözaltı ve tutuklamalar, kabahatler kanununa aykırılık iddiası ile verilen para cezaları, mali hak kayıpları, Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla açılan soruşturmalar ve verilen cezalar, sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan davalar/soruşturmalar ve bu kapsamda verilen cezalar gibi birçok başlık altında yoğun ihlaller yaşanmaktadır.”
‘Komisyon Lağvedilmeli’
KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesi çağrısını yineleyerek şu talepleri sıraladı: “Ret kararları iptal edilmeli, haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmedir.
“Özel yetkilendirilmiş idare mahkemelerinde devam eden dosyalar ve bu mahkemelerin ret etmesi üzerine istinafa, Danıştay’a giden dosyalar geri çekilmelidir.
“Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır.
“375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir.
“İş güvencesi iktidarın sindirme aracı haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır.
“İktidar örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı gibi temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır.”