İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, güneş sisteminin dışında insan yaşamının mümkün olduğu birden fazla gezegen keşfettiklerini duyurdu.
“Hycean” adı verilen gezegenler, sıcak, okyanuslarla çevrili ve hidrojen zengini bir atmosfere sahip.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; gezegenlerden bazılarının bir yanı devamlı olarak karanlık, diğer yanı da aydınlık.
Dünya benzeri gezegenlere oranla bu tip gezegenler sayıca daha fazla ve gözlemlenmeleri de daha kolay.
Gezegenler, yıldızlara yakın oldukları için insan yaşamının yalnızca karanlık tarafta mümkün olacağı düşünülüyor. Ortalama atmosfer sıcaklığı 200 santigrat dereceye ulaşan bu gezegenlerin yarıçapları Dünya’dan iki kat daha büyük ve kütleleri de 10 kat daha fazla.
Bu gezegenlerden biri de K2-18b olarak bilinen ve mini-Neptün adı verilen gezegen.
Guardian’a konuşan araştırmanın yürütücülerinden Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Nikku Madhusudhan, “Hycean” gezegenlerini “hidrojen zengini atmosfere sahip su dünyaları” olarak tanımlıyor. Madhusudhan, bu tür gezegenleri bulmaya odaklanmanın Dünya’nın ötesinde yaşam arayışını da hızlandırabileceğini söylüyor.
Ayrıca Madhusudhan, NASA’nın Kasım ayında uzaya fırlatması beklenen James Webb Uzay Teleskobu’nun da desteğiyle önümüzdeki iki ya da üç yılda ilk biyolojik göstergeleri keşfedebileceklerini belirtiyor. Dünya benzeri küçük gezegenlerin atmosfer özelliklerinin, güneş benzeri yıldızlara yakın olmaları nedeniyle, yaşam belirtileri keşfetmeyi zorlaştırdığına dikkat çekiyor.