İngiltere’deki Amazon şirketi işçileri düşük ücret ve uzun süren çalışma koşullarına karşı örgütlenmeyi başardı.
Evrensel’den Arif Bektaş’ın haberine göre, Amazon patronu ve müdürleri, sendikaların işyerlerinde örgütlenmesine de engel oluyordu. Engellemelere rağmen, başta Coventry olmak üzere birçok Amazon şubesinde sendikalar örgütlenmeyi başardı. Coventry deposunda yapılan grev oylamasına işçiler grev kararı aldı.
Yeni Yılda Amazon İşçileri De Grevde Olacak
Ücretlerinin düşüklüğünden ve uzun çalışma saatlerinden şikayetçi olan işçiler, yaz aylarında fiili grevler gerçekleştirmişti. Hemen hemen tüm sektörlerde örgütlenen genel hizmetlerde çalışan işçilerin sendikası olan GMB’ye üye işçiler, yaptıkları oylamada yüzde 98 oranında grevden yana oy kullandı. İşçiler yeni yılda greve çıkacak.
Böylece postacıların, demir yolcuların, havalimanı işçilerinin, otobüs şoförlerinin, sağlık emekçilerinin, bakanlıklarda çalışan memurların, gümrük memurlarının grevlerine ve çok sayıda küçük işletmedeki greve bir de Amazon grevi eklenecek. İşçiler yeni yılda da mücadeleyi büyütecekler. 880 milyar dolar değeriyle dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Amazon, işçileri çok ucuza çalıştırmasıyla biliniyor. Şirket düşük ücretler ve ağır iş koşullarının yanı sıra, işçilerin tuvalet ihtiyaçlarının karşılanmasında bile süre kısıtlaması gibi insanlık dışı kurallar koymasıyla da tanınıyor. GMB sendikasından yapılan açıklamaya göre, yaz aylarında tamamlanan örgütlenmenin hemen ardından, düşük ücretlere ve iş koşullarının ağırlığına karşı yapılan grev oylamasına, işçilerin yüzde 49’u katılmıştı. Oylamaya işçilerin en az yüzde 50’sinin katılımını şart koşan yasal baraja ulaşılamadığı için de grev kararı alınamamıştı. Geçtiğimiz haftalarda tekrar grev oylaması yapan sendika, bu kez işçilerin yüzde 63’ünün oylamaya katıldığını ve bu oylamada yüzde 98 oranında grevden yana oy kullanıldığını açıkladı.
Komik Teklife İşçiler Tepkili
İngiltere’de toplam 75 bin işçi çalıştıran ve birçok bölgede deposu olan Amazon, hayat pahalılığının etkili olduğu ve enflasyonun en az yüzde 11 olduğu ülkede, saat ücretine sadece 50 Pence (yarım sterlin) zam teklif etti. Haftada en az çalışan işçinin 60 saat çalıştığı Amazon’da işçiler, çalışma süresinin 50 saate düşürülmesini ve saat ücretinin ise en az 15 sterlin olmasını istiyor. 50 Pence zam yapılması durumunda işçiler 10.50 ile 11.45 sterlin arasında saat ücreti almış olacaklar. GMB, bu teklifin komik bir teklif olduğunu ve yeni yılda grevlerini hayata geçireceklerini açıkladı.
Tarihi GMB’nin Tarihi Grevi
Amazon’un İngiltere’de faaliyetine başlamasının ardından ilk kez yasal bir grev gerçekleşecek. Daha önce Essex ve Orta İngiltere şubelerinde yasadışı grevlerin olduğu Amazon’da ilk kez örgütlü işçiler grev oylaması yaparak greve çıkmış olacak.
Marx ve GMB
GMB, 1889 yılında Karl Marx’ın kızı Eleanor Marx’ın öncülüğünü yaptığı işçi hareketini toparlamak ve örgütlemek üzere kurulan bir sendika. Dağınık olan İngiliz işçi sınıfının bir işçi örgütü içinde örgütlenmesi için, dönemin işçi önderlerinden Will Thorne ile çalışan Marx, bir yıl içinde 77 bin işçiyi bu sendikada örgütlemeyi başardı.
İngiltere’de 1834 yılında başlayan çiftçi örgütlenmesinin ardından ilk büyük işçi örgütü olarak ortaya çıkan GMB daha sonra İşçi Partisi’nin güdümünde kalmış ve işçiler üzerinde etkisi giderek kırılmıştı. GMB 2000’li yıllara gelindiğinde Blair yanlısı sendika genel sekreteri John Edmonds’un da etkisiyle uzlaşmacı bir tutum sergilemişti. Son yıllarda başlayan hayat pahalılığı ve işçi haklarına yönelik saldırılar karşısında mücadele yolunu tutan sendikalara GMB de uymak durumunda kaldı. Toplam 465 bin üyesi olan GMB, belediyeler, hastaneler gibi kamu sektörü başta olmak üzere genel hizmetlerde çalışan işçilerin örgütlendiği bir sendika. GMB en son, İskoçya’daki 50 bin sağlık emekçisinin grev sonrası kazandıkları zaferde rol oynamıştı.