HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların 173 kat artmasını sordu.
Evrensel’de yer alan habere göre; Kaya’nın soru önergesinde, “Türkiye’ye 2004 yılından bugüne Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıklar 173 kat arttı. Türkiye’de bir yandan plastikle ilgili mücadele devam ederken bir yandan plastik atık ithalatı artmaya devam ediyor. Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından plastik çöplerin yeni adresi Türkiye oldu” ifadelerine yer verildi.
Kaya şu soruları yöneltti:
- 2018 yılından bu yana Türk geri dönüşüm firmaları hangi ülkelere, kaç ton plastik çöp ithal etmiştir, yıllara ve firmalara göre dağılımı nasıldır?
- 2018 yılından bu yana çöp ithalatı için ne kadarlık bir ödeme yapılmıştır, yıllara ve firmalara göre dağılımı nasıldır?
- İthal ettiği çöpün karşılığında maddi kazanç elde eden firmalar hangileridir?
- İthal edilen plastik çöpün ne kadarı geri dönüşüme tabi tutulmuştur? Geri dönüşüme elverişli olmayan atıklar için nasıl bir işlem yapılmaktadır?
- Plastik atıkların geri dönüşüme tabi tutulup tutulmadığına dair bir denetim yapılmakta mıdır?
- İthal edilen plastik çöplerin tehlike olup olmadığı gümrüklerde denetime tabi tutulmakta mıdır?
- Denetlenen çöplerde tehlikeli madde tespit edildiğinde nasıl bir işlem yapılmaktadır?
- Bakanlığınızın, COVID-19 virüsünü yayma hızının engellenmesi için çöp ithalatının durdurulmasına ilişkin bir çalışması bulunmakta mıdır?
- İthal çöp işleminde çalışanların sağlık şartlarını güvence altına alan ne gibi tedbirler alınmıştır?