Bizimle iletişime geçin

Bilim

Evrimin kayıp halkalarından biri daha bulundu

Bilim insanları evrimin kayıp halkalarından birini temsil ettiğini düşündükleri bir fosil hakkında son incelemelerini tamamladı. Eksik halkayı tamamlayan Australopithecus sediba, 3 milyon yıl yaşındaki ‘Lucy’ olarak adlandırılan fosil ile 1,5 ila 2,1 milyon yaş aralığındaki ‘Yararlı adam’ olarak adlandırılan fosil arasındaki kayıp dönemi işaret ediyor

Güney Afrika’da 2008 yılında bulunan iki fosil üzerinde yapılan tartışmaya bilim insanları açıklama getirdi. Australopithecus Sediba’nın 3 milyon önce yaşamış olan ‘Lucy’ (Australopithecus afarensis) ile 1,5 milyon yıl önce yaşamış olan ‘Yararlı adam’ (Homo Habilis) arasındaki eksik halka olduğu tespit edildi.

İnsanoğlunun evrimindeki kayıp halkalardan birini temsil ettiği düşünülen fakat üzerinde şimdiye kadar tartışmalar bulunan bir dizi fosil hakkında son incelemeleri yürüten bilim insanları 10 yıl sonra bir sonuca vardı. Buna göre atalarımız iki milyon yıl önce hâlâ ağaçlarda sallanıyordu.

Australopithecus sediba.

Australopithekus Sediba’ya ait bu fosiller Güney Afrika’daki Malapa fosil alanında 10 yıl önce bulundukları günden bu yana bilim dünyasında tartışmalara neden olmuştu. Gelişen teknolojilerle incelemelerini sürdüren bilim insanları son olarak bu fosillerin Homo genus’a olan yakınlığı konusunda şüphe kalmadığını duyurdular. Homo genus ilk insanlar ile onların ataları arasında bulunan köprü türlerin bulunduğu kategoriyi temsil ediyor. Son bulgulara göre iki milyon yıl önce yaşamış ilk insanlar da diğer primatlar gibi ağaçta sallanmaya devam ediyordu.İ

Malapa fosil alanı içerdiği zengin fosiller ve sağladığı bilgiler nedeniyle ‘İnsanlığın beşiği’ olarak da adlandırılıyor. 9 yaşındaki Matthew Berger adlı bir çocuğun köpeğini kovalarken ayağına takılan taşı ilginç bularak büyüklerine göstermesiyle tamamen kaza eseri ortaya çıkarılan bu alan günümüzde evrime dair pek çok soruya yanıt olmaya devam ediyor. Ne var ki, bulgulardan bazıları beraberinde uzun süren tartışmaları da getirdi.

Çalışmaya ilişkin Paleoantropoloji dergisinde yayınlanan makaleye göre, bu alanda 2008 yılında yan yana bulunan iki fosil bu son bulgulara erişilmesinde hayati rol oynadı. Gelinen noktada bu iki fosilin insanoğlunun evrimindeki önemli bir boşluğu kapattığı kaydediliyor.

Bahsi geçen bu boşluk; 3 milyon yıl yaşında olan ve ‘Lucy’ olarak adlandırılan fosil ile 1,5 ila 2,1 milyon yaş aralığında olan ancak alet kullanabilen ve ‘Yararlı adam’ (Homo habilis) olarak adlandırılan fosil arasındaki dönemi işaret ediyor.

Özellikle eller ve kollar da yapılan anatomik incelemeler ilk insanların bu dönemde vakitlerinin önemli bir bölümünü ağaç tırmanmaya harcadıklarını gösteriyor. Çalışmayı gerçekleştiren ekip bunun her şeyden çok besin toplamak ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için olduğunu düşünüyor. 



Aralık 2024
PSÇPCCP
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Daha Fazla Bilim Haberler