Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) bünyesinde akademisyenlerin yanı sıra gençler ve kadınların da aralarında yer alacağı projeyle iki yıl boyunca Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin tespitinin yapılması ve buna karşı mücadele yöntemlerinin ele alınması hedefleniyor.
İnsan hakları alanında verilecek eğitimlerle de desteklenecek projede, barış aktivitelerini güçlendirmek ve Türkiye’deki farklı kesimleri “Halklarla düşünmek” teması ile bir araya getirmek amaçlanıyor.
MA’dan Ayşe Sürme’ne konuşan Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, projenin halka açık bir şekilde hayata geçirileceğini belirtiyor.
Akademisyenlerin bilgi ve donanımlarını halkla bütünleştirilmesini amaçladıklarını söyleyen Tanık, Türkiye’de KHK’lerle ihraç edilen akademisyen sayısının 5 bin 800 civarında olduğunu kaydederek, hak ihlallerine uğrayan akademisyenlere kılavuzluk edilecek bir hukuk rehberi hazırlandığını ifade etti.
Öte yandan ayda bir kere broşürler yayınlayarak faaliyetlerinin tanıtımını yapacaklarını dile getiren Tanık, “Barış İçin Sinemacılar imzacısı bir sinemacı arkadaşımız farklı kentlerde Barış Akademisyenlerinin deneyimini, yaşadıkları süreçleri anlatan belgesel hazırlıyor. Akademisyenlerin mağdur değil, mücadele yürüten aktivistler olarak neler yaptıklarını, dayanışma akademilerinin süreçlerini ortaya koymaya çalışan bir belgesel ile mağdur olmadığımızı, aksine mücadele yürüten aktivistler olduğumuz bu belgeselle anlatmaya çalışıldı” dedi.
Türkiye’de mevcut süreçte kısmi bir tıkanıklık olduğunu aktaran Tanık, proje ile ayrıca yaşanan tıkanıklığın sebeplerinin tespiti yapılarak, aşılması yönünde atılacak adımların belirlenme sürecinin yürütüleceğini söyledi.
Projede akademisyenlerden ziyade ağırlıklı olarak gençlerin yer aldığını kaydeden Tanık, son olarak “Proje ile hem onurlu yaşamımızı sürdürmeye hem de ait olduğumuz, yapmaya alışageldiğimiz şeyleri sürdürebileceğimiz bir alan yaratmaya çalışıyoruz” dedi.