Bizimle iletişime geçin

Ekoloji

Almanya kömür santrallerini 2030 yılında kapatıyor

Almanya’da devam eden koalisyon görüşmeleri sonrasında açıklama yapan olası hükümet koalisyon ortakları 2038’de planlanmış olan kömürden çıkış tarihini 2030’a çektiklerini açıkladı

Almanya’da süren hükümet koalisyonu çalışmasında koalisyonu kurması beklenen Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberaller üzerinde uzlaştıkları anlaşmayı açıklayarak kömürden çıkışı 2030 yılına çektiklerini şu ifadelerle duyurdular:

“İklim korumasına ilişkin hedeflere ulaşmak için kömür santralinden hızlandırılmış bir çıkış gerekli. İdeal olarak, bu 2030 yılına kadar gerçekleştirilmeli.”

2019 yılında Alman hükümeti tarafından görevlendirilen bir grup, ülkenin en geç 2038 yılına kadar elektrik üretmek için kömür yakmayı durdurmasını önermişti.

‘Kömür Komisyonu’ olarak adlandırılan grup, aylarca süren tartışma ve incelemelerin ardından uzlaşıya varmış ve kömüre bağımlı diğer ülkeler de bu grubun müzakerelerini yakından izlemişti.

28 üyeli Kömür Komisyonu’nda madencilik şirketleri, enerji şirketleri, bilim dünyası ve çevre aktivistlerinin temsilcileri yer aldı. Plan, etkilenen bölgelerin ekonomik etkilerle başa çıkmasına yardımcı olmak, endüstriyi ve halkı daha yüksek elektrik fiyatlarından korumak için milyarlarca dolarlık federal harcama yapılması üzerine kurulu.

Kömürden uzaklaşmak Almanya’nın enerji sisteminde de büyük değişiklikler gerektirecek. Ülke, elektriğinin üçte birinden fazlasını, büyük miktarlarda karbondioksit ve iklim değişikliğiyle bağlantılı diğer gazların salınımına neden olan kömürden elde ediyor.

Almanya’da ki Kömür Santralleri Daha Çok karbondioksit Üretiyor

Alman ekonomisi sanayi ve mühendisliğe dayalı dünyanın dördüncü büyük ekonomisi. Bu nedenle Almanların alacakları kararların kıta ve dünya genelinde önemli bir etkisi olacağı düşünülüyor.

Şu anda Almanya’nın kömür santralleri, Avrupa’daki herhangi bir ülkedekilere kıyasla en büyük karbondioksit miktarını üretiyor.

Hükümetin bu planı tüm santral operatörleriyle tek tek müzakere etmesi gerekecek ancak ciddi bir destek ve yardım planı öngörüldüğü için bunun zor olmayacağı sanılıyor.

Önümüzdeki 10 yıl içinde hükümet, kömür madenciliği durdurulduğunda etkilenen bölgelerde 5 bine kadar yeni istihdam yaratılmasına yardım edecek.

Bu bölgeler Kuzey Ren-Vestfalya, Brandenburg, Saksonya-Anhalt ve Saksonya eyaletleri. Ayrıca önümüzdeki 20 yıl içinde de toplam 45,6 milyar dolarlık federal destek sağlanacak.

Almanya’da taraflar fosil yakıtların rüzgar enerjisi ve güneşten gelen enerji gibi yenilenebilir kaynaklarla değiştirilmesini içeren bir “enerji geçişi” üzerinde anlaşmıştı.

2020’de yenilenebilir kaynaklar Almanya’ya ilk kez kömürden daha fazla enerji sağlamıştı. Ancak kömürü elektrik üretiminden tamamen çıkarmak oldukça zor.

Kömürdeki azalma, yenilenebilir kaynaklarda bir artış gerektirecek. En azından bu süreçte ülke daha fazla doğal gaz yakmak zorunda kalacak.(Euronews’den derlenmiştir)



Ocak 2025
PSÇPCCP
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Daha Fazla Ekoloji Haberler