Bizimle iletişime geçin

Emek

‘İş yükümüz artıyor sorunlarımız çözümsüz kalıyor’

SES Dersim Şubesi, hemşirelerin iş yükünün giderek arttığını belirterek, “Bu sömürü düzeninde hemşireler yoruldular, tükendiler, hatta yaşamlarını yitirdiler. Hemşireler, gelirlerini arttırmak için daha fazla mesai ve nöbet tutmaya başladı” dedi

SES Dersim Şubesi, Dünya Hemşireler Haftası dolayısıyla  Tunceli Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.  “Hemşirelik haftasını sorunları ile değil, bayram havasında geçirmek istiyoruz” pankartı açıldı. Basın açıklamasını SES Dersim Şubesi Eş Başkanı Serap Kahraman okudu.

‘En temel haklarımızı kullanmıyoruz’

Karaman, hemşirelerin iş yükünün artmasına rağmen ücretlerinin ise artmadığını belirtti.  Kahraman, hemşirelerin geçinmediğini söyledi. Kahraman, Hemşirelerin emeğinin sömürüldüğüne dikkati çeken Kahraman, “Emekliliğe yansıyan temel ücrette ‘dönüşüm’ politikaları ile yıllar içinde gerileme yaşanmıştır. Hemşireler de diğer sağlık emekçileri gibi kısmen de olsa gelirlerini arttırmak için daha fazla mesai ve nöbet tutmaya başlamıştır. Yine döner sermaye, teşvik vb. uygulamalar ile yapılan ücretlendirme yöntemi nedeni ile en temel hak olan dinleme hakkı dahi kullanılamamakta, yıllık izinlere dahi ayrılmamaktadırlar. Bu durum bile yaşanan yoksulluğu göstermektedir. Temel ücretler çok az olduğu için emekliliği gelen hemşireler yoğun çalışma koşullarına rağmen emekli olmaktan imtina etmektedirler. Günümüz çalışma koşulları, yoğun emek sömürüsünün olduğu vahşi kapitalizmin ilk dönemlerini anımsatmaktadır. Bu sömürü düzeninde hemşireler yoruldular, tükendiler, hatta yaşamlarını yitirdiler” dedi.

Kahraman, hemşirelerin taleplerini şu şekilde sıraladı;

-İş yerlerinde hemşirelere yönelik, yöneticilerden, ekip arkadaşlarından, hasta ve yakınlarından gelen şiddete son verilmesi için yasal ve idari düzenlemeler yapılsın.

-5510 kapsamında olan hemşirelerin emeklilik maaşlarına 3600 ek gösterge karşılığı artışlar yapılmalıdır.

-Sendikal örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın.

-Hemşirelik Kanunu mesleğin özüne yakışır, görev tanımına uygun şekilde düzenlensin, bağımsız hale getirilsin.

-Fiili hizmet süresi zammı yeniden düzenlensin.

-Kadın hemşireler için analık ve süt izni süreleri yeniden düzenlensin, bu süreçlerde yeteri kadar ücretli izin verilsin.

-Hemşireler için güvenli çalışma ortamları oluşturulsun, şiddete karşı tüm tedbirler alınsın.

-Hemşire iş gücü planlaması yapılsın, çok sayıda değil nitelikli eğitim veren hemşirelik okulları açılsın.

-İş yerlerinde hemşirelere yönelik, yöneticilerden, ekip arkadaşlarından ve hasta ve yakınlarından gelen şiddete son verilmesi için yasal ve idari düzenlemeler yapılsın.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Emek Haberler