Bizimle iletişime geçin

Güncel

Gözaltında kaybedilen Kemal Mübariz’in akıbeti soruldu

Kayıp yakınları eylemlerinin 782’nci haftasında, 1 Şubat 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Kemal Mübariz’in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 782’nci oturma eylemini gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde 1 Şubat 1994 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçesinde gözaltında kaybedilen Kemal Mübariz’in akıbeti soruldu. Açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Üyesi Fırat Akdeniz okudu.

Akdeniz, “Cizre’de askerler, özel harekâtçılar ve polisler birlikte bir operasyon düzenler. Baskın yapılan yerlerden biri de Cizre’de yaşayan Mübariz Ailesinin evi olur. Eve gelen silahlı 2 kişi ‘İfade vermeniz gerekiyor, sizi karakola götüreceğiz’ diyerek 29 yaşındaki Kemal ve ağabeyi Ömer’i ‘Beyaz Toros’a bindirerek gözaltına alır. Nusaybin’e doğru yol alan Beyaz Toros, Turgutlu Karakolu askerlerince yapılan yol aramasında durdurulur. Mübariz Kardeşleri götüren kişiler arama yapan askerlere bir kart gösterip ‘istihbarattanız’ diyerek aranmadan yollarına devam eder. Kemal ve Ömer Mübariz, Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülür” ifadelerini kullandı.

Akdeniz açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı: “Onları jandarma komutanlığına götürenler üç gün içinde 100 bin lira getirmesi ve hiçbir yere şikâyette bulunmaması durumunda kardeşi Kemal’in serbest bırakılacağını, aksi halde öldürüleceğini söyleyerek Ömer Mübariz’i serbest bırakır. Aile parayı denkleştirdikten sonra, Ömer Mübariz ve bir kardeşi parayı evde gözaltı işlemini yapan kişilerden birine teslim eder. Parayı teslim alan kişi ‘Burada bekleyin, kardeşinizi getirmeye gidiyoruz’ der. Ama Kemal Mübariz getirilmez ve o günden sonra kendisinden bir daha haber alınamaz. Bunun üzerine savcılığa giden aile suç duyurusunda bulunur. Ömer Mübariz bindirildikleri aracın plakasını ve faillerin eşkal bilgilerini verir. Bu şahısları görürse tanıyacağını söyler. Aile olayla ilgili Cizre İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz ile de görüşür. Tüm kurumlara başvurur ancak hiçbir sonuç alamaz. Aile sıklıkla evlerine gelen askerler tarafından ‘Bu işin peşini bırakın’ diye tehdit edilir.

Mübariz ailesi son olarak 25 Mart 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurur. Kemal Mübariz kaybedilmesi ile ilgili dönemin Cizre Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, Cizre Belediye Başkanı aynı zamanda korucu başı Kamil Atak ve gözaltı işlemini yapan iki JİTEM mensubu hakkında suç duyurusunda bulunur. 19 Kasım 2009 tarihinde Kemal Mübariz’in kaybedilmesi ile ilgili soruşturma açılır. Ancak hukuki süreçte bir gelişme olmaz.”

Açıklama bir dakikalık oturma eyleminin ardından sonlandırıldı.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler