Bizimle iletişime geçin

Emek

Dersimli üreticiler: Hayvancılık yapamaz noktaya geldik

Dersim’deki peynir üreticileri, zor şartlarda hayvancılık yaptıklarına dikkati çelerek, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı, hayvancılık yapamaz noktaya gelmiş durumdayız. İktidarın tarım politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.

Tüm Üreticileri Köylüleri Sendikası (Tüm Köy Sen) Dersim Şubesi ve üretici köylüler, peynir fiyatları ve yaşadıkları sorunlara ilişkin Pertek’te bulunan Tüm Köy Sen Binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını, Tüm Köy Sen Dersim Şube Başkanı Aziz Murat okudu.

‘Bütün tüccarlar üreticinin gırtlağını sıkmak istiyor’

Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte zor şartlarda hayvancılık yapmaya çalıştıklarını söyleyen Murat, “Artık dayanacak gücümüz kalmadı, hayvancılık yapamaz noktaya gelmiş durumdayız. Küçük aile işletmeleri olarak ürettiğimiz tulum peyniri market raflarında altın fiyatı ile yarışırken bizlere maliyetinin dahi altında fiyatlar önerilmektedir. Bugün sorunlarımızla baş başa bırakılmış durumdayız. Ürettiğimiz peynirden maliyetlerimizin en azından bir kısmını karşılayamazsak süt hayvanlarımızı kesime götürmek zorunda kalacağız. Her şeyle yüzde yüz zam geldiğini peynir tüccarlarının bu yılda peynirlerini geçen yılki fiyattan almak istiyorlar. Bütün tüccarlar üreticinin gırtlağını sıkmak istiyor. Bunun için en kısa zamanda, yaş peynir fiyatı en az 150 TL olmalıdır. Üreticiye yaylaya gidişlerde zorluk çıkarılmamalı, yaylaya gidiş için üreticiye nakliye desteği verilmelidir, üreticinin ihtiyaçları için faizsiz kredi desteği sunulmalıdır” dedi.

‘Tarım politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor’

İktidarın tarım politikarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini ve üreticiyi desteklemeleri gerektiğini vurgulayan peynir üreticileri ise, “Bugün bu hale gelinmesinin temel nedenlerinden biri de iktidarın tarım politikasından dolayı olduğunu büyük çaplı üreticilere yönelik teşvikler sunulurken küçük çapta üretim yapan üreticiler ise görmezden geliniyor. Küçük baş hayvan üreticileri Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan meraların ücretsiz olarak üreticilere verilmesini istiyoruz. Hayvan taşıma ücretlerinin karşılanması , mazot desteği ve kredi desteklerinin verilmesini talep ediyoruz. İktidarın tarım politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor” diye belirtti.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Emek Haberler