Bizimle iletişime geçin

Dünya

ABD: İsrail silahlarımızı uluslararası hukukla tutarlı olmayan şekilde kullanmış olabilir

ABD Dışişleri Bakanlığı bugün açıkladığı raporda, İsrail’in Amerika’nın sağladığı silahları uluslararası insani hukukla tutarlı olmayan şekilde kullanmış olabileceğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda İsrail’e sağlanan silahların uluslararası hukuka uygun bir biçimde kullanıldığını şüpheli olduğu vurgulandı. Ayrıca savaş koşullarının bu durumun belirli hava saldırılarında kesin olarak tespit edilmesini engellediği de belirtildi.

İsrail’in olası ihlallerine ilişkin soruşturmaların sürdüğünün altı çizilirken, ABD silahlarının uluslararası hukukun ihlal edildiği durumlarda özellikle kullanıldığını doğrulamak için eksiksiz bilgiye sahip olmadığı not edildi.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın başladığı 7 Ekim ve Nisan sonu arasındaki dönemi kapsayan rapor, İsrail’in ABD ile silah alımına ilişkin anlaşmaları ihlal ettiğini tespit etmese de, savaşın yürütülüş biçimine ilişkin eleştirel bir dil kullanıyor.

8 Mayıs’a kadar İsrail’in Kongre’ye bildirimde bulunması gerekiyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın Şubat ayında yayınladığı ve kısa adıyla NSM-20 olarak bilinen Ulusal Güvenlik Genelgesi, Dışişleri Bakanlığı’nın 8 Mayıs’a kadar, İsrail’in Amerikan silahlarını kullanımının ABD yasaları ya da uluslararası hukuku ihlal etmediğine ilişkin verdiği güvenceleri güvenilir bulup bulmadığına ilişkin Kongre’ye bildirimde bulunmasını öngörüyordu.

Dışişleri Bakanlığı’nın hazırlayacağı bu raporun gecikeceği belirtilmiş ancak yakın zamanda raporun kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edilmişti.

Silah satışını kısıtlama çağrıları

Demokrat Partili Kongre üyeleri ve Bağımsız Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın Biden yönetiminden böyle bir raporun hazırlanması ve çıkacak bulgulara göre İsrail’e silah sevkiyatına kısıtlama getirilmeye başlanması çağrıları gelmişti.

İsrail, ABD yasaları ve uluslararası yasalara uyduğunu ve güvenlik güçlerinin işlediği iddia edilen ihlalleri soruşturduğunu savunuyor.

Mısır’ın başkenti Kahire’de Gazze’de ateşkes karşılığında geri kalan rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmaya varılması çabalarından sonuç çıkmadı.

ABD İsrail’e ne kadar silah gönderdi?

Amerika İsrail’in en büyük silah tedarikçisi konumunda. Biden yönetimi, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana, İsrail’e daha önce onaylanan silah transferlerini hızlandırdı.

ABD Savunma Bakanlığı, İsrail’e acil silah satışına ilişkin Aralık ayında iki resmi bilgilendirme yaptı. Buna göre, 7 Ekim-29 Aralık arasında İsrail’e, 155 milimetre top mermisi, 120 milimetre tank mermisi ve M4 Obüs sistemleri gönderildi.

Yeni silah siparişleri belirli bir miktarın altında kaldığında, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bunu Kongre ve kamuoyuna bildirme zorunluluğu bulunmuyor.

Washington Post’un 6 Mart tarihli haberine göre, ABD İsrail’e 7 Ekim’den bu yana 100’den fazla silah satışına onay verdi.

Bunlar arasında güdümsüz bombaları akıllı mühimmata çeviren kitler; hava savunma sistemleri, tam isabet kapasiteli mühimmat, top ve tank mermisi, Hellfire füzeleri, gece görüş cihazları yer alıyor.

İsrail’a askeri yardım miktarı 216 milyar doları geçti

2016’da iki ülke arasında imzalanan mutabakat, ABD’nin İsrail’e 10 yıl boyunca 38 milyar dolarlık silah sağlamasını öngörüyor.

ABD Başkanı Biden geçen ay buna ek olarak İsrail’e 15 milyar dolarlık yardım öngören paketi imzalamıştı.

Washington’daki düşünce kuruluşu Council on Foreign Relations’a göre, ABD’nin İsrail’e 1948’de kuruluşundan bu yana sağladığı askeri yardım miktarı 216 milyar dolar.(vOA’dan derlenmişti)



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Dünya Haberler