Manisa’nın Soma ilçesinde AKP’’i Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait olan Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan madenciler düzenledikleri yürüyüşle 2 Ekim’den bu yana Ankara’da eylemlerini sürdürüyor. Bu tarihten itibaren Kurtuluş Parkı’nda nöbet eylemi tutan ve burada yatan işçiler, Meclis’e kadar yürüyüş düzenlemek istedi. Yürüyüş öncesi işçiler, Kurtuluş’ta basın açıklaması yaptı.
‘Arkamızda halk var’
İşçiler açıklamaya yalın ayakla katıldı. Burada söz alan işçiler, yaşadıkları sorunları ve hak kayıplarının yanı sıra Manisa’dan başlatıp Ankara’ya kadar sürdürdükleri eylemlerine işaret etti. Burada söz alan bir işçi, “Onlar zannetti ki biz güçsüzüz. Bizim arkamızda halk var. Bizim doğru söylediklerimizi biliyorlar” dedi. Aynı işçi, maden işletmesi ile ilgili sorun ve taleplerini işverenle müzakere yapmak istediklerini belirterek, “Oturmak zorundasınız. Çünkü sizler haksızsınız. Ses ve görüntüler ile ispatladık. Siz daha neyin peşindesiniz? Neyi aramaya çalışıyorsunuz? Bu insanları neden işsiz bırakıyorsunuz? Soma’da bulunan beş madene de bizim arkadaşlarımızın isimleri verilmiş, hiçbiri buralarda işe alınmıyor” diye konuştu.
‘Toplu ölüm riski var, ölüm geliyor’
Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Fernas Madencilik’te toplu ölüm riskine vurgu yaparak, “Toplu ölüm riski var. Ölüm geliyor. Herkes bize yerden göğe kadar haklısınız diyor. Biz yer altından geliyoruz, göğü istemiyoruz. Haklıysak ve çözülmüyorsa biz de yürüyeceğiz.”
Polis gözaltı ile tehdit etti
İşçiler daha sonra ise yürümek istedi. Ancak polis ısrarla yürüyüşü engelledi ve gözaltına almak ile tehdit etti. Yüzlerce polis, işçileri ısrarla engellemek istedi. İşçiler zaman zaman tek sıra halinde sloganlar ile taleplerini dile getirdi. İşçiler, “Ölmek var dönmek yok” da diyerek, haklarının karşılanmaması halinde eylemlerini bitirmeyeceklerinin altını çizdi.
Tüm baskı ve engellemelere rağmen yürüdüler
Yaklaşık üç saat boyunca engellenen işçiler, daha sonra çıplak ayakları ile yürüyüş düzenledi. Kurtuluş’tan Kolej’de bulunan metro durağına kadar yürüyüş düzenleyen işçiler, ayakkabıları ellerinde taşıyarak, yalın ayak gasp edilen haklarının iadesi için haykırdı.