Bizimle iletişime geçin

Güncel

Gözaltında kaybedilişlerinin 31. yılında İbrahim Demir ve Agit Akipa için adalet istendi

Cumartesi Anneleri bu haftaki eylemlerinde gözaltına alındıktan sonra askerler tarafından işkenceyle katledilen ve dosyası zaman aşımına uğrayan İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın faillerinin yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle sürdürdükleri eylemin 976’ncısını Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Çukurlu Köyü’nde (Xenduk) köyünde 12 Aralık 1991 tarihinde askerler tarafından gözaltına alınan ve daha sonra işkenceyle katledilen İbrahim Demir (36) ve Agit Akipa’nın (39) akıbeti soruldu.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 12 Aralık 1991’de köyün muhtarı olan Agit Akipa ile İbrahim Demir’in evlerine döndükleri sırada araçları durdurularak gözaltına alındığını belirtti. Yoleri, “İbrahim Demir ve Agit Akipa Dargeçit Anıtlı Tabur Komutanlığı’na bağlı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı ve askerleri tarafından gözaltına alındı” dedi.  

Jandarma karakoluna giden ailelere gözaltı sonrası herhangi bir bilgi verilmediğini vurgulayan Yoleri, bir askerin aileleri ‘mağaralara gidin’ diye yönlendirdiklerini söyledi. 

Yoleri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aileler köylülerle birlikte askerin işaret ettiği bölgeyi karış karış aradı.13 Aralık 1991 günü girişi taşla örülerek kapatılmış bir mağarada, kayıpların işkence görmüş, gözleri ve elleri bağlanmış haldeki cansız bedenlerine ulaşıldı. Olay hakkında başlatılan soruşturmada İdil Cumhuriyet Başsavcılığı Ağaçlı mezrasında bulunan Piyade Bölük Komutanı Üsteğmen ve ilgili er ve erbaşların ‘adam öldürme’ suçundan şüpheli olduğuna kanaat getirdi. Ancak, Dargeçit Kaymakamlığı İlçe İdare Kurulu, savcılığa soruşturma izni vermedi, bu da şüphelilerin yargılanmasını engelledi. 2011 yılında aileler, avukatları Tahir Elçi aracılığıyla İdil Cumhuriyet Başsavcılığı’na tekrar suç duyurusunda bulundu.Yeni bir soruşturma başlatan savcılık, dosyaya ulaşmak için ilgili kurumlara başvurdu. Ancak bütün kurumlar, arşivlerinde herhangi bir dosya, bilgi veya belgeye rastlamadıklarını bildirdi. Bunun üzerine İdil Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı kaybeden Dargeçit Kaymakamlığı görevlileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmaktan’ soruşturma başlattı. Ancak, yürütülen soruşturmalardan bir sonuç alınmadı; dosya zamanaşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı.”

Yoleri’nin ardından İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir ile Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa konuştu. Her iki isim, 31 yıldır faillerin yargılanması için mücadele ettiklerini ve bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini ifade etti.



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler