Bizimle iletişime geçin

Güncel

F Oturumu’nda ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in tahliyesi istendi

F Oturumu’nun 620’ncı haftasında, yüzde 90 engelli raporu olan ve 4 kez kalp krizi geçiren ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in tahliyesi istendi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 620’ncisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi.

Bu haftaki eylemde Menemen R Tipi Hapishanesinde bulunan ve 4 defa kalp krizi geçerin yüzde 90 engelli ağır hasta tutsak Muhlise Karagüzel’in (62) durumuna dikkat çekildi.

Bu haftaki basın metnini insan hakları savunucusu Nimet Tanrıkulu okudu.

Tanrıkulu, Karagüzel’in, 26 Ocak günü geçirdiği kalp krizi nedeniyle İzmir Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığını belirterek Karagüzel’in birçok hastalığına rağmen tahliye edilmediğini ve ölüme terk edildiğini vurguladı.

‘Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor’

Hapishaelerde hak ihlallerinin artarak devam ettiğini belirten Tanrıkulu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) tutsakları ölüme terk ettiğini dile getirdi.

6 Şubat tarihinde Menemen R Tipi Hapishanesinde İHD’nin de hasta tutsak listesinde yer alan tutsak Bedri Ot’un yaşamını yitirdiği hatırlatan Tanrıkulu, “Tedavi maksadı ile serbest bırakılmak yerine R Tipi hapishanelerine sevk edilen hasta tutsaklar burada ölüme terk ediliyor. Yetkilileri, hapishanelerde devam eden hak ihlallerinin durdurulması ve ceza infazında tutsakların haklarının esas alınması için acil adımlar atmaya çağırıyor, mahpusların sağlık ve yaşamını koruyacak önlemleri almak zorunda olduklarını yeniden hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Tanrıkulu, Karagüzel’in hapishanede sağlı sorunlarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Birkaç kez kalp krizi geçirmiş olup, kalp, diyabet, hipertansiyon, astım bel ve boyun fıtığı gibi hastalıkları var. Şekeri çok yükseldiği için günde dört kez insülin iğnesi yapılmaktadır. Yüksek şeker gözlerine ve böbreklerine zarar vermiş olduğu için şiddetli ağrılar çekmekte, astım hastalığına bağlı olarak nefes almakta zorlanmakta ve uyuyamamaktadır. Hapishane koşulları sağlık sorunlarını artırmış, yaşamını tehdit seviyesine getirmiştir

Karagüzel’in kızının notunu okuyan Tanrıkulu şu şekilde konuştu:

Kayseri ATK tarafından, verilen yüzde 90 engelli ve hapishanede kalamayacağına dair rapora rağmen annem serbest bırakılmadı ve 8 ay önce Kayseri Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi’nden tedavi amaçlı olarak Menemen R Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Tek başına kalamayacak olmasına rağmen burada tek kişilik hücreye konuldu. Olumsuz koşullar nedeniyle durumu daha da ağırlaştı. 26 Ocak günü dördüncü kez kalp krizi geçirdi ve İzmir Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Hala İzmir Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tutuluyor, son kalp krizinde damar yolu inceldiği için anjiyo yapılamayacağı, açık kalp ameliyatı olması gerektiği, bu ameliyatın da riskli olduğu doktorlar tarafından bize söylendi. Annemin yanında refakatçi olarak kalmak için başvuruda bulunduk.  Avukatlarda serbest bırakılması için başvuruda bulundu.  Annemin tedavisinin yapılabilmesi için serbest bırakılması gerekiyor. Hapishanede kendine bakamaz, dört kez kalp krizi geçirdi. Anneme bir şey olacak diye çok korkuyoruz.”

‘Acilen serbest bırakılmalı’

Karagüzel’in tahliyesini talep eden Tanrıkulu, “Halen serbest bırakılmayan Muhlise Karagüzel’in sağlık durumundaki hızlı bozulma yaşamını tehdit etmektedir. Acilen serbest bırakılarak yeterli tedavi ve bakıma erişimi sağlanmalıdır“ diye belirtti



Temmuz 2024
PSÇPCCP
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Daha Fazla Güncel Haberler