Bizimle iletişime geçin

Güncel

EŞİK’ten İstanbul Sözleşmesi çağrısı: “İstanbul Sözleşmesi tüm maddeleriyle hayat geçirilsin”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 25 Kasım öncesi TBMM Başkanlığı’na, TBMM’deki tüm siyasi partilere ve milletvekillerine açık çağrıda bulundu. Çağrıda “İstanbul Sözleşmesi tüm maddeleriyle hayat geçirilsin” denildi.

.

EŞİK yaptığı çağrısında, “İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda (Sözleşme’nin 70. Maddesi gereği) görevleri olan parlamenter denetim mekanizmasını işletmeye; TBMM’deki tüm partilerle ortak bir Türkiye şiddetle mücadele Yol Haritası/Eylem Planı çıkarılması için çalışmaya davet ediyoruz” dedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (PACE) Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi de (Committee on Equality and Non-Discrimination), 11 Eylül’de düzenlediği video konferansın ardından İstanbul Sözleşmesi’ne desteğini yineleyen bir açıklama yayınladı. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin, tüm dünyada, kadınların şiddetten korunması için en kapsamlı uluslararası yasal standart kabul edildiği belirtildi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Avrupa Konseyi Eşitlik Komitesi’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı tartışan ülkelerle ilgili açıklaması üzerine TBMM ve sivil topluma 25 Kasım’da İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi için etkili adım atma çağrısı yaptı.

AİHS ile de tanınan temel haklar

Eşitlik Komitesi, geçtiğimiz haftalarda Polonya ve Türkiye’deki siyasetçilerin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çağrısı yapan beyanlarından üzüntü duyduğunu açıkladı. Bu olumsuz tutumların, Sözleşme’nin amaçları ve hükümleri hakkındaki kasıtlı ve yanlış beyanların sonucunda ortaya çıktığını belirtti.

Açıklamada İstanbul Sözleşmesi’ndeki şiddet riski altında olan kadınlar ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak, toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadınlara yönelik ayrımcılığı ortadan kaldırmak gibi hedeflerin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile de tanınan temel haklar arasında olduğu vurgulandı.

Bu hedeflerin kasıtlı olarak çarpıtılmaya çalışıldığının belirtildiği açıklamada; sözleşmede, aile kavramının yeniden tanımlamasına veya aile hayatını ya da aile yapısını düzenlemeye yönelik gizli bir ajanda olduğu iddiasının, ataerkil yapıların korunmasına, savunulmasına ve güçlendirilmesine hizmet eden temelsiz iddialardan ibaret olduğu vurgulandı.

25 Kasım’da İstanbul Sözleşmesi çağrısı

Eşitlik Komitesi, tüm üye devletlere, tüm parlamenterlere, sivil topluma, bölgesel ve uluslararası örgütlere, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde İstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik şiddetin engellenmesindeki hayati rolü ile ilgili etkinlikler düzenlemeleri için çağrıda bulundu.

EŞİK de Komite’nin bu çağrılarını desteklediğini açıklarken, hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, hem de Türkiye’nin tüm sivil toplumunu 25 Kasım’da İstanbul Sözleşmesi’nin tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi için etkili adımlar atmaya çağırdı.

“Eylem Planı çıkarın” 

EŞİK’in çağrısı şöyle:

“EŞİK olarak, TBMM Başkanlığı’nı, TBMM’deki tüm siyasi partileri ve milletvekillerini;

* İnsan hakları temel standartlarına itiraz anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyalarına karşı durmaya;

* Çalışmalarında İstanbul Sözleşmesi’nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye;

* İstanbul Sözleşmesi’nin denetim organı olan GREVIO’nun 15 Ekim 2018 tarihli Türkiye raporundaki tavsiyeleri uygulamaya;

* Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü TBMM’de özel bir oturum düzenlenerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda (Sözleşme’nin 70. Maddesi gereği) görevleri olan parlamenter denetim mekanizmasını işletmeye; TBMM’deki tüm partilerle ortak bir Türkiye şiddetle mücadele Yol Haritası/Eylem Planı çıkarılması için çalışmaya davet ediyoruz.



Kasım 2024
PSÇPCCP
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Daha Fazla Güncel Haberler