Bilir misiz Gülistan masalını? Hani Çiçekler Kraliçesi olan; çok iyi kalpli, adil kraliçe. Herkesin mutlu olması için çalışan ve sonunda gökten üç elmanın düştüğü masalı hani. Bilir misiniz Gülistan’ı? Hayır masaldaki Gülistan’ı değil. Amedli bir ailenin kızı olan Gülistan’ı. Dersim’de üniversite öğrencisi olan Gülistan’ı. Kaybedilen Gülistan’ı. Hafızalardan silinsin diye uğraşılan Gülistan’ı. Ailesine kente gelen her valinin ‘bulacağız’ dediği, adalet ve iç işleri bakanının da ‘bulacağız’ dediği Gülistan’ı. Koskoca 4 yıl geçmesine rağmen dosyasının karanlığa gömülmeye çalışıldığı Gülistan’ı.
5 Ocak 2020’den bu yana en çok sorulan sorulardan birisi, mutlaka duymuşsunuzdur; Rabia Naz gibi, Şule Çet gibi, Nadira Kadirova gibi #GÜLİSTANDOKUNEREDE haykırışını. Gülistan Doku İçin Adalet Nöbeti’ni de mutlaka duymuşsunuzdur. Süreç defalarca anlatıldı, anlattık. Ablası, annesi, babası, abisi, arkadaşları, kadınlar, kadın örgütleri, halk … Seslerini duyan herkese anlatılar.
Arkadaşları o kadar çok anlattılar ki; kayboluşunun 8. gününde polis olduğunu söyleyen kişilerce tehdit edildiler ve işkenceye maruz kaldılar. Polis noktası tehdit alanına dönüştü.
Ablası ve annesi o kadar çok anlattı ki, o kadar çok sordular ki; psikolojik işkencenin yanında fiziksel işkenceye maruz kaldılar. Oyalanmaya dur demek için oturma eylemine başladılar. Sonuç kardeşini soran Aygül polis tekmelerine maruz kalıp, gözaltına alındı, evladını arayan annesi ile birlikte. Kızını, kardeşini soran aile gözaltına alındı.
Babası o kadar çok anlattı ki; polisler tarafından itildi. O kadar sesini duyuramadı ki yetkililere, 5 Ocak 2021’de kendini yakmaya çalıştı Seyit Rıza’nın önünde.
Aile Gülistan’ın kaybedilişinin 872. gününde Adalet Bakanlığı önünde ADALET Nöbeti tutmak istedi, gözaltına alındı bir kez daha. Valilik önünde kadınlarla birlikte tuttukları nöbete ise kulaklar zaten tıkalıydı.
Kadınlar o kadar çok anlattı ki; her seferinde polisin sayısı eylemlerde daha fazla oldu. Kadınlar o kadar çok sordular ki; gözaltına alındılar, şiddete maruz kaldılar. Sesimizi halk duydu. Peki yetkililer… Halk sese ses oldu. Peki yetkililer… Bu kadar gözaltı, bu kadar engelleme, bu kadar işkence… Neden kaybedilen bir kadın varken ailesine bu zulüm politikası neden?
Ailesi, kadınlar, arkadaşları hep bir ağızdan aynı soruyu, aynı soruları sorduk. Bu çığlığı herkes duyarken yetkililer niye kulak vermiyor? Oysaki talebimiz adaletin olduğu her yerde uygulanabilir talepler. Baş şüpheli #ZaynakYargılansın #ZaynaliKimKoruyor #ZaynalveAilesihakkındaEtkinSoruşturma kırılan elektrik süpürgesi için yapılan etkin soruşturma gibi, süpürgenin kırılmasına verilen ceza gibi.
Her tarafı mobeseler ile izlenen, neredeyse binalarımızın içine kadar giren mobeseler varken, adım adım izlenirken Gülistan neden bulunmaz oldu? Kadınlar bulunmaz, şüpheliler neden ödüllendirilir oldu? Hangi ara bu kadar kinlenildi halka, kadınlara, çocuklara?
Adalet, bir kadın kaybedildiğinde tek yönlü bir algı oluşturulup toplumu yanlış yönlendirme değil bütün olasılıkları düşünerek, göz önünde bulundurarak etkin çalışma, soruşturma yürütmektir. Adalet, soruşturma dosyasını baş şüphelinin babasının çalıştığı emniyet şubesine vermek, Gülistan’ın arkadaşlarının verdiği ifadelere, ifade verenin bilgisi olmadan Zaynal’ı aklayacak cümleler yazmak değil soruşturmayı tarafsız yürütecek bir birime verilmesidir. Adalet, vicdan, oluşturulan algı doğrultusunda neredeyse bir yıl sadece barajda aramak değil her ihtimali değerlendirmektir. Adalet yetkilileri tarafından ailesine ‘susun’ basına demeç vermeyin diye kapılar ardında konuşulması değil haksızlığa karşı sese ses olunmasıdır. Adalet, erkek egemen devlet değil haksızlığa başkaldırıdır, zulmü ortadan kaldırmaktır.
Bizler her yerde her gün soracağız. Adalet sağlanana kadar #GülistanDokuNerede
Bizler her yerde her gün haykıracağız. Adalet sağlanan kadar #ZaynalYargılansın
Bizler bütün canlar adil, eşit ve özgür yaşayana dek örgütlenerek çoğalıp hep bir ağızdan haykıracağız #BirKadınınDahaEksilmesineTahammülümüzYok gökten düşen elmaları herkes paylaşsın.