Ocak ayında 13’ü sürmekte, 1’i yeni 14 dava kapsamında toplam 22 basın mensubunun yargılanmasına devam edildi. Bu davalardan ikisinde karar çıktı. İki gazeteci toplam 13 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ocak ayında 3 gazeteci gözaltına alındı, 1’i (Sedef Kabaş) tutuklandı. 2 gazeteci tehdit edildi.
ÇGD raporunda iktidara yakın gazetelerin haberleri işleyiş biçimine de tepki gösterdi. Raporda iktidara yakın gazete ve televizyonların; toplumsal ölçekte gündem olan elektrik ve doğalgaz başta olmak üzere belli harcama kalemlerine yapılan zamlar ile maaşlardaki artış, doğalgaz teminindeki sıkıntılar, Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye’nin arabuluculuk misyonu girişimi, Adalet Bakanlığındaki görev değişimi, kar yağışı nedeniyle yaşanan sorunlar ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir açılış töreninde sahneye çağırdığı çocuğun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “hain” demesi sonrası, gazetecilik ilkelerine aykırı yayınlar yaptığı belirtildi.
“İlkesizlik iktidarı bile zorlar hale gelmiş durumda
Raporda şöyle denildi: “İktidar yanlısı medyada çıkan haberler, gazetecilik için en büyük tehlike olan bağımlılığın gazeteciyi, üstlendiği, görünen gerçekliğin bilgisini aktarma sorumluluğundan tamamen kopardığını bir kez daha gösterdi. Tüketim ürünlerine yapılan zamları görmeyip, maaşlardaki artışı öne çıkaran; iktidarın sorumluğundaki alanlarda kar yağışından kaynaklı sorunları görmezden gelip muhalefet belediyelerinin sorumluluk alanlarında yaşananlara odaklanan; bir çocuğun sahneye çıkartılıp hakaret ettirilmesini tartışmayıp çocuğu suçlayacak düzeye gelen iktidar yanlısı medyada yaşanan ilkesizlik, iktidarı bile zorlar hale gelmiş durumda. İktidar sözcülerinin bile yer yer gerçekleri kabullendiği bir süreçte medyası, yayınlarıyla hem mesleki hem insani açıdan izanını tamamen yitirdiğini ispatladı.”
AYM’nin erişim engelleri kararı
Raporda Ocak ayında Anayasa Mahkemesinin, erişim engellerine dair verdiği karar da hatırlatıldı. Raporda AYM’nin 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesinin, ifade ve basın özgürlüklerinin korunmasına ilişkin temel güvencelere sahip olmamasından kaynaklı yeniden düzenlenmesi gerektiği yönündeki kararının önemine dikkat çekilerek “Bu madde, yargı organları tarafından siyasi iktidarın görüşleri doğrultusunda keyfi şekilde alınan kararla toplumun gerçekleri öğrenmesinin önündeki en büyük engellerdendir biriydi.” denildi.
“BBC grevi örgütlü mücadelenin gücünü gösterdi”
RAPORDA Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi BBC İstanbul Bürosu’nda çalışan gazetecilerin grevine de yer verildi. ÇGD raporunda “BBC Türkçe’de çalışan basın emekçilerin, başta ücretler olmak üzere özlük haklarındaki iyileştirme taleplerine olumsuz yanıt almaları üzerine başlattığı grev ve grevin kazanımla sonuçlanması, kendilerinin dışında tüm basın emekçileri için örgütlü mücadelenin gerekliğini bir kez daha gösterdi.” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikasının (TGS) öncülüğünde elde edilen kazanımın basının geneline yayılması için hem tek tek gazetecilere hem de örgütlere büyük sorumluluk düştüğüne vurgu yapan ÇGD “Biliyoruz ki biz basın emekçileri yol vermeksek ne yalan haber ne de iktidar-sermaye sömürüsü mümkün olabilir.” dedi