Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Farplas fabrikasında, sendikal haklarının çiğnenmesine karşı direnişe geçen 200 işçinin polis saldırısı ile gözaltına alınmasının ardından DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası (BMİS) yöneticileri ve bölgedeki işçiler fabrika önünde buluştu.
Sendika.org’un haberine göre, Vardiya çıkışı sloganlarla fabrika önüne gelen ve Farplas direnişçilerine destek veren işçilere seslenen BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Farplas’ta yaşananları şöyle özetledi:
Farplas işçisi anayasadan doğan hakkını kullanmak istedi. Ne yaptı? Sendikalı olmak istedi. Toplu sözleşmeli bir düzen kurmak istedi. Birkaç hafta önce burada asgari ücretin üzerinde ücret vermek istemeyen işverene karşı üretimden gelen gücünü kullanarak işvereni kendisiyle pazarlık yapmaya zorladı. İşçiler sendikayla, DİSK’le buluşmak istedi. Buluştular da. Ancak işveren hem elektrik kesintilerini bahane ederek hem de içeride sendikalaşmanın önüne geçmek için, kendi organizasyonunu yapmak için bir haftadır işyerini tatil etti. Bir haftanın sonunda arkadaşlar işbaşı yapmak isteyince de işte bu tür davranışlarla karşı karşıya kaldılar.
“İşçiye değil patronlara barikat”
Serdaroğlu, suç işleyenin işçilerin Anayasal hakkı olan sendikalı olma hakkını tanımayan Farplas patronu olduğunu ancak polisin suç işleyen patronu değil Anayasal hakkının çiğnenmesine itiraz eden işçileri hedef aldığını belirtti:
İşverenin karşısına neden dikilmiyorlar? Neden işverenin bu kadar hukuksuz davranışlarına göz yumuyorlar? Onlara gelince anında müdahale, anında işçileri püskürtme, olabildiğince de işverenlerin dediğini yapmak yasal oluyor, ama işçiler sendikalaştığı ve demokratik anayasal hakkını kullanmak istedikleri zaman da yasa dışı bir davranış oluyor.
Serdaroğlu’nun konuşması işçilerin “İşçiye değil patronlara barikat” sloganlarıyla kesildi.
Birleşik Metal İş Genel Başkanı, Baldur’da işverenin 5 yıldır sendikayı işyerine sokmamak için yaptığı hukuksuzluklara göz yumulduğunu belirterek, hukuki mücadele yolunun da işçiler açısından bir çıkmaza dönüştürüldüğünü söyledi